La Dreta de l’Eixample estrena el nou interior d’illa de la Casa Macaya

Els nous jardins de gairebé 2.000 metres quadrats han obert al públic durant les festes de Nadal i recuperen la visió de la façana posterior del palau modernista, edifici catalogat obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Els jardins tenen entrada pel passatge del carrer de Roger de Flor, 191 i per un passadís a la Casa Macaya, situada al passeig de Sant Joan, 108.

10/01/2020 12:39 h

Districte Eixample

Els nous jardins, que s’anomenen oficialment d’Agustí Centelles, són un espai renaturalitzat on predominen les plantes arbustives, les enfiladisses (buguenvíl·lees que coronaran la pèrgola en un parell d’anys) i els parterres al costat de les parets.

Les característiques del subsòl hi han determinat la creació de quatre àrees diferenciades. En primer lloc, situada fora del recorregut, l’àrea de sauló, destinada al descans i repòs, aplega un banc lineal i una pèrgola vegetal que esdevé un espai d’acolliment dins del pati i oferirà ombra a l’estiu. L’àrea enjardinada, només accessible al personal de manteniment, és la zona més ombrívola i on s’ha plantat la majoria d’arbrat. L’àrea central pavimentada és un espai de pas i d’estada amb diferents nivells que proporcionen diversos racons per al repòs, el joc i la contemplació. Per acabar, l’àrea del passatge del carrer de Roger de Flor concentra tant vegetació com seients d’obra a la zona més propera a la mitgera lliure.

Uns jardins per fer brillar la façana modernista

Un dels objectius ha estat convertir el pati en un jardí urbà emblemàtic que deixi al descobert la fins ara amagada façana posterior de la Casa Macaya. Per aquest motiu s’ha traçat un eix central lliure de vegetació i mobiliari urbà amb un material ceràmic que permet ressaltar, amplificar i potenciar la presència de l’edifici modernista.

La façana havia estat amagada anteriorment per un espai cobert sense accés directe des del carrer, tot i que era de titularitat pública municipal. L’Ajuntament ha invertit un total de 2,8 milions d’euros per humanitzar l’entorn, millorar l’espai públic i introduir més verd en aquesta zona de la ciutat.

Instal·lació “El jardí de les respostes”

El Palau Macaya, de la Fundació ”la Caixa”, celebra aquest dissabte la recuperació de l’interior d’illa amb la instal·lació “El Jardí de les respostes: la crisi climàtica”, que tindrà lloc el dia 11 de gener, a les 12.00 h.

Es tracta d’una prova pilot que té per objectiu fer reflexionar a la ciutadania sobre reptes d’interès local, però de repercussió i conseqüències globals. La instal·lació estarà activa als jardins durant tot el cap de setmana, i s’hi podran sentir les respostes dels experts a les preguntes formulades per la ciutadania sobre com esdevenir una societat millor.

Etiquetes associades a la notícia