La gent gran ensenya casa seva

25/10/2015 14:34 h

Meritxell Doncel

La sisena edició del 48h Open House Barcelona, que ha obert al públic 150 edificis emblemàtics de la ciutat, també ha permès visitar habitatges socials de gent gran amb els mateixos veïns com a guies dels itineraris.

Vídeo ’48h Open House amb la gent gran’

Rosa Maria Pallejà i Milagros Piera són 2 de les veïnes que viuen als pisos socials de la Torre Júlia i que per primer cop han fet de guies per mostrar-los als visitants del 48h Open House i ensenyar-ne els serveis. Es tracta d’un projecte que s’estrena aquest any amb el nom de Gran Open Extra i que persegueix la integració social de la gent gran en aquest gran festival d’arquitectura de la ciutat.

Un dels aspectes que han volgut mostrar als visitants és que per als veïns d’aquests habitatges la vida en comunitat i l’ajuda que reben en forma de serveis són bàsiques per poder seguir portant una vida autònoma. “Un cop al mes vénen al pis a netejar el que no podem netejar nosaltres, com ara zones altes o de difícil accés; si necessitem un medicament quan estem malalts, ens el van a comprar a la farmàcia; fem activitats i tallers, juguem al bingo, organitzem balls i ens ho passem bé”, explica la Rosa Maria.

I el més important és explicar-ho des de la pròpia experiència. “No és el mateix que ho expliqui algú que hi viu que una persona de fora amb un guió fet, que és molt més fred”, diu la Milagros. Però no tothom s’atreveix a parlar en públic. Per això han assistit prèviament a una petita classe per millorar l’expressivitat i la confiança amb l’actor Òscar Molina, que també els acompanya en la visita per donar-los suport.

Un edifici singular i guardonat

La Torre Júlia, guardonada amb el premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura i urbanisme 2011, és un edifici singular de la ciutat i ha atret l’atenció d’un bon nombre d’estudiants d’arquitectura, que s’han apuntat a la visita. “M’ha sorprès molt! Jo pensava que seria un edifici molt tancat, però per dins és molt obert, i trobo fantàstic que les escales siguin als costats i no estiguin amagades, perquè no molesten gens”, explica Joan Martí, un dels estudiants.

En la sisena edició del 48h Open House Barcelona han col·laborat 1.200 voluntaris, que han guiat els visitants pels diversos edificis. A més, en aquesta edició també s’ha consolidat la secció Open Green, amb un grapat d’exemples de sostenibilitat en la construcció i en l’ús d’habitatges, i s’ha estrenat la selecció Open Infraestructures, que mostra instal·lacions d’escala metropolitana poc conegudes però imprescindibles.

Més informació