La Model obre les portes per no tancar-les mai més

A partir del 21 de gener, la Model es converteix en un espai de dinamització social, cultural i comunitària per a la ciutadania. Seran d’accés lliure la visita al pati interior, un nou espai verd per al barri i un recorregut per les instal·lacions. Alhora, un procés participatiu definirà els usos de tot el recinte.

17/01/2018 17:37 h

Ajuntament de Barcelona

Els veïns i les veïnes de la ciutat podran visitar les instal·lacions de la presó Model que fins ara havien estat tancades. El pati interior és d’accés lliure i es converteix en un nou espai verd a l’Esquerra de l’Eixample, i s’hi programaran diferents activitats com narració de contes, debats o intercanvis de llibres. Cada tarda també es podrà fer un recorregut per diferents instal·lacions de l’antiga presó com el locutori, el pati de l’entrada, la paqueteria, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

Horaris:

  • Pati interior: diumenge, 21 de gener, de 15.00 a 18.00 hores, i de dilluns a dissabte, de 10.00 a 19.00 hores.
  • Recorregut per les instal·lacions: diumenge, 21 de gener, de 15.00 a 18.00 hores; els divendres, de 15.00 a 18.00 hores, i els dissabtes, de 10.00 a 18.00 hores.

El diumenge, 21 de gener, a partir de les 11h, s’obrirà oficialment la Model en un acte obert a tota la ciutadania. A la primavera començaran les visites guiades i tematitzades per aprofundir en l’antic centre penitenciari o els diferents col·lectius que ha acollit al llarg dels seus de 113 anys d’història.

“La Model per dins”, una exposició als murs de la presó

Al mur perimetral exterior del recinte hi ha instal·lada l’exposició “La Model per dins”, que mostra, mitjançant fotografies de gran format realitzades pel fotògraf Josep Maria de Llobet, com era l’interior de la presó en el moment en què va ser tancada definitivament, el juny del 2017. Les imatges plasmen el caràcter d’una presó: un espai sempre vigilat i on no existeix la intimitat.

Programació d’activitats socials, culturals i memorials

La Model es converteix en el recinte on tindrà lloc una programació estable d’activitats socials i culturals que comencen amb la II Jornada de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista dilluns, 22 de gener, en què s’analitzaran i es debatran les iniciatives municipalistes per reclamar veritat, justícia i reparació pels crims franquistes. Les inscripcions a la jornada ja estan tancades, però s’habilitarà una pantalla gegant per poder seguir-la al pati exterior de l’antiga presó.

Les activitats programades continuaran el dia 24 de gener amb l’inici del cicle de conferències “Mirar la Model, mirar la ciutat”, de La Model Espai Memorial, amb la finalitat de donar a conèixer l’antiga presó de Barcelona amb un temari divers que abasta arquitectura, política, control social o la relació amb la ciutat des de mirades diverses.

La Model també oferirà, els mesos de febrer i març, taules rodones dins de la programació del festival BCNegra, i un seminari sobre salut mental i un altre d’acció comunitària.

Concreció dels usos i equipaments definitius

La determinació dels usos i els equipaments definitius serà consensuada al llarg del primer semestre del 2018 amb el veïnat i les entitats. S’utilitzarà també la plataforma Decidim Barcelona per recollir propostes ciutadanes i garantir la transparència d’aquest procés. A més del debat ciutadà, es realitzarà una anàlisi tècnica de les possibilitats del recinte i dels criteris de preservació de la memòria i de la priorització dels usos treballats prèviament.

Els resultats s’incorporaran en l’actualització del Pla director de la Model, el 2019 es definiran els diferents projectes i les obres es començaran el 2020. Durant aquest mandat s’invertiran 4,9 milions d’euros en el projecte.

Més informació