La Model reneix i aplega més de 260.000 visitants en cinc anys

Cinc anys després d’obrir com a espai d’ús comunitari, la Model es consolida com un lloc de trobada per al veïnat i les entitats de l’Eixample. La transformació del recinte, que continuarà en els propers mesos, ha despertat l’interès de més de 261.000 persones que ja han visitat l’antiga presó.

06/01/2023 11:18 h

Ajuntament de Barcelona

Des que el recinte de la Model va obrir, l’any 2018, s’hi han organitzat 2.500 activitats diverses, com exposicions, xerrades, conferències, rodatges, cessions d’espais, visites lliures i guiades i múltiples actes relacionats amb la memòria i els drets, la transformació del mateix espai de la Model i la vida comunitària del barri de l’Esquerra de l’Eixample.

Un recinte ple de vida

Entre les activitats que hi han tingut lloc destaquen actes del programa Primavera Republicana, del Festival Simfònic i de Barcelona Obertura Spring Festival, a més de les exposicions “Encara hi ha algú al bosc” i “Infanteses a les guerres europees, 1914-1949”. Les arts escèniques també s’han fet lloc a la Model amb l’obra teatral Dones lliures. La Trinitat i la lluita per la democràcia els últims anys del franquisme.

També s’hi han fet més de 240 rodatges entre sessions fotogràfiques, treballs acadèmics, videoclips, programes de televisió, curts i curtmetratges, entre els quals destaca la gravació de la pel·lícula Modelo 77, basada en successos que formen part de la història de l’antiga presó.

Un èxit de visites

La transformació de l’antiga presó en un espai de memòria i usos comunitaris ha permès donar a conèixer a la ciutadania un recinte patrimonial excepcional, tant per la seva arquitectura com per la seva història. En els darrers cinc anys, 147.500 persones han visitat l’espai de manera lliure i més de 20.200 persones han participat en les visites guiades.

Les visites guiades al recinte són gratuïtes, però cal reservar plaça a través del web de la Model.

Una transformació amb mirada al futur

L’obertura de la Model no només ha suposat guanyar espais per a actes i jornades, també ha fet possible l’ampliació dels patis de les escoles Xirinacs i Entença i la cessió d’espais a entitats perquè en facin un ús freqüent.

La transformació de la Model continuarà properament amb un projecte de futur que inclou un pulmó verd d’uns 12.000 metres quadrats, habitatge públic i set equipaments municipals.

Els primers projectes que s’activaran seran l’institut escola, el poliesportiu, el sistema de subministrament d’energia i l’espai Memorial. Es preveu que la redacció dels projectes i la publicació dels concursos comenci a principis d’aquest any. Amb una dotació prevista de dos milions d’euros, l’objectiu és que els projectes d’aquesta primera fase entrin en funcionament entre el 2026 i el 2027.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia