La Model tindrà un nou auditori per al barri

El procés de transformació de l’antiga presó Model continua construint-hi un espai de vida ciutadana per integrar-lo en el dia a dia del veïnat. D’una banda, l’equipament ja disposa de la nova senyalització que explica la història de l’antiga presó, i de l’altra, estrenarà un nou auditori, amb una sala d’actes i espais polivalents.

01/01/2019 10:17 h

Ajuntament de Barcelona

El futur auditori de la Model es destinarà a activitats ciutadanes, culturals i lúdiques vinculades al barri i a les entitats del territori. El projecte preveu crear una sala d’actes nova amb un aforament de més de cent persones. Se situarà a l’actual sala d’espera de l’edifici, ja que es tracta d’un espai diàfan i permet mantenir més elements originals. També té dues sortides que donen al claustre, i presenta unes bones condicions acústiques perquè es tracta de la part de l’edifici més allunyada del carrer.

Les dues altres sales grans actuals, la del cos de guàrdia i la de direcció, es deixaran com a espais polivalents i sales d’exposicions. Les obres a la sala del cos de guàrdia es faran en una segona fase, ja que actualment conserva tot el sistema de vigilància i càmeres de la Model. També hi haurà un espai de logística amb vestuaris, banys, armariets i un petit magatzem per als treballadors.

La intervenció conservarà l’essència de l’edifici per alterar al mínim possible les edificacions originals. A més, es treballarà amb una arquitectura reversible que permeti, si cal, tirar enrere les actuacions més endavant, per instaurar-hi els usos definitius i futurs.

Les obres començaran al febrer i duraran sis mesos, amb una inversió d’uns 600.000 euros.

Estrena de la senyalització històrica que permet fer un recorregut guiat per la Model 

D’altra banda, ja s’han acabat d’instal·lar un total de 20 plafons que permeten als visitants descobrir i contextualitzar els diferents espais que configuren la Model actualment. Un recorregut per la història de l’antiga presó, inaugurada el 1904, així com també dels seus elements i, per extensió, una aproximació al sistema carcerari al cor de Barcelona.

L’equipament es pot visitar els divendres de 15.00 a 18.00 hores i els dissabtes de 10.00 a 18.00 hores. A més, fins al 17 de febrer es podrà visitar, a la quarta galeria de l’antic centre penitenciari, l’exposició “L’art irreducticle: Miratges de l’art brut” en l’horari habitual de l’equipament, i els diumenges de 10.00 a 13.00 hores. El pati d’entrada és obert a la ciutadania de dilluns a dissabte de 10.00 a 19.00 hores.

La consolidació de la Model com a nou espai ciutadà

Tant el futur auditori com la nova senyalització ja visible a la Model contribuiran a fer que aquest edifici se segueixi consolidant com a nou espai d’ús ciutadà, cívic i social.

Des del 21 de gener i fins al 21 de desembre, el nombre de visitants en les jornades de portes obertes ha estat de 71.275 persones. Aquestes persones han conegut l’interior del recinte i han pogut passejar pel pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

En total la xifra de persones que han fet algun ús de la Model arriba a les 82.112 persones en menys d’un any.

Des de la festa ciutadana que es va celebrar per donar la benvinguda a la nova Model, les visites lliures al recinte i les activitats que s’hi han anat organitzant l’han convertit en un nou àmbit de dinamització social, cultural i comunitària a disposició dels veïnes i les veïnes i de les entitats.

S’hi han organitzat un total de 208 actes en què destaquen el cicle d’activitats de la campanya “Demà pots ser tu”, les exposicions “L’1 d’octubre, un dia per no oblidar” i “L’1 d’octubre, la força de la gent”, taules rodones i conferències, activitats organitzades per l’Associació de Veïns Esquerra de l’Eixample o l’exposició “L’art irreducticle: Miratges de l’art brut”, que encara es pot visitar.

El futur de la Model

La Model mira endavant amb una proposta de transformació del recinte de cara al futur. Veïnat i entitats de l’entorn participen en un procés de debat per dibuixar el gran pol d’equipaments i espai verd de l’Esquerra de l’Eixample i la ciutat.

En resum, aquest procés gira al voltant de la conservació del patrimoni i la memòria, la construcció de 7 equipaments i 150 habitatges públics i la creació de 19.900 metres quadrats d’espai públic, amb un gran parc verd que s’erigirà com a nou pulmó de l’Eixample.

La Model rebrà una inversió municipal de 47,6 milions d’euros, que es completarà amb la d’altres administracions i entitats consorciades. I ara es preveu tancar el nou pla director per redactar els projectes arquitectònics i poder començar-hi les obres a finals del 2020.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades