La Torre Girona, de casa familiar a rectorat de la UPC

11/02/2015 11:20 h

Les Corts TV

El recinte de la Torre Girona data del 1860 i era la finca privada d’estiueig del banquer i alcalde Manuel Girona. El conjunt consta d’una casa d’estil neoclàssic i uns jardins romàntics, reflex dels que es feien a Europa en aquells moments, amb un embarcador i un mirador. Posteriorment, als anys quaranta del segle XX s’hi va construir la capella —que es va annexar a l’edifici—, d’un estil molt més imponent. Amb els anys el recinte va anar canviant d’usos, i avui dia és la seu del rectorat de la Univeritat Politècnica de Catalunya (UPC); a la capella hi ha instal·lat el superordinador Mare Nostrum.

L’encarregat de construir la Torre Girona va ser l’arquitecte Oriol Mestres. Segons la professora d’història de l’’arquitectura de la UPC, Carolina García, alhora que acabava aquest edifici d’estil neoclàssic també estava acabant la reforma del Gran Teatre del Liceu, i per aquest motiu es troben paral·lelismes entre les dues construccions. Pel que fa a la zona enjardinada, va arribar a ocupar tres hectàrees, i segons el professor Enric Granell, té relació amb la Ciutadella i els jardins de París que feia el baró Haussmann i que es van reproduir per tota Europa. Abans de ser la seu de la UPC, el conjunt també va ser una escola de monges i la seu de la Facultat de Ponts i Camins.

El tercer element de la finca va ser la capella. Es va construir més tard, cap als anys quaranta del segle XX, i segons Carolina García, és d’estil feixista, ja que es va edificar en el moment que es van construir la majoria d’esglésies de l’Eixample. Aquesta capella es va dessacralitzar als anys setanta per poder-la dedicar a usos no religiosos. El decret de dessacralització va ser una de les últimes reials ordres que va signar el dictador Francisco Franco abans de morir, el 1975. Així, la capella va poder convertir-se en la seu de l’aula magna de la UPC i, ara, en la del supercoputador Mare Nostrum. Es pot visitar gràcies a les visites guiades que s’ofereixen regularment.