La transformació de l’espai firal de Montjuïc pren forma

La proposta del Govern municipal per a l’entorn de la Fira de Barcelona a Montjuïc integra els nous usos consensuats amb el veïnat i preveu el desenvolupament del projecte fins al 2029. La reformulació de l’espai combinarà l’activitat firal i habitatges assequibles, equipaments públics, més verd i una mobilitat millorada.

02/02/2022 12:49 h

Ajuntament de Barcelona

Aquest projecte inicial és fruit d’un procés participatiu en què han pres part el veïnat i entitats de Sants-Montjuïc i Fira de Barcelona amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la zona i diagnosticar-ne les necessitats.

Les quatre demandes clares que s’han identificat estan relacionades amb els nous usos de l’espai, la continuïtat urbana, l’aposta per la mobilitat sostenible i la conservació dels edificis històrics.

Ús equilibrat de l’espai amb protagonisme del verd i els vianants

Per integrar els usos de proximitat i aconseguir una activitat firal més integrada en el teixit urbà, es proposa reduir a un 53% l’ús firal i aconseguir així un espai més flexible, eficient, compacte i modern que permetrà no només mantenir l’activitat firal, sinó també reforçar-la.

La resta del sòl es destinarà a usos ciutadans i es dividirà en habitatge públic, equipaments públics i zones verdes i vials.

El sòl reservat per a l’habitatge públic assequible podrà donar cabuda a 500 pisos nous i acollirà també locals comercials públics.

El consens assolit durant el procés participatiu inclou sis equipaments nous:

  1. Un centre d’atenció primària (CAP)
  2. Un centre assistencial per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional
  3. Una biblioteca
  4. Un espai veïnal
  5. Un equipament esportiu
  6. L’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Es plantegen també actuacions per tal de millorar-hi la mobilitat, com:

  • Connectar els barris del Poble-sec i la Font de la Guatlla amb un passeig públic transversal.
  • Connectar el Paral·lel amb Montjuïc prolongant el carrer de la Guàrdia Urbana fins a l’avinguda del Paral·lel.
  • Optimitzar la mobilitat dels carrers de Lleida i Mèxic, que passarien a ser de sentit únic.
  • Reforçar la monumentalitat de l’avinguda de la Reina Maria Cristina perquè esdevingui un eix per a les persones i per al transport públic que connecti l’espai firal amb la muntanya de Montjuïc.
  • Crear una nova xarxa ciclista a la zona.

A més, es proposa reservar 23.000 metres quadrats per a zones verdes i per als vianants, amb l’objectiu d’aconseguir un espai públic més amable.