L’Ajuntament preservarà els establiments emblemàtics amb un nou pla específic

19/02/2014 21:35 h

Ajuntament de Barcelona

La mesura té com a objectiu concretar actuacions que contribueixin a conservar-los, com ara la suspensió de les llicències d’obres i activitat i la creació d’una comissió tècnica que defineixi els actius per protegir.

Vídeo ‘Comerços emblemàtics’

El Govern municipal ha presentat, aquest dimecres, una mesura de govern per protegir i promocionar els establiments emblemàtics de la ciutat. Aquesta mesura es concreta en el Pla específic de protecció i suport als establiments emblemàtics, que té com a objectiu reconèixer la importància d’aquest comerç emblemàtic i establir una sèrie d’actuacions que contribueixin a protegir-lo i conservar-lo en el marc d’un mapa comercial en transformació constant.

Entre les mesures d’urgència adoptades hi ha la tramitació de la suspensió de llicències que congela les transformacions o actuacions urbanístiques sobre els comerços emblemàtics, per evitar que es pugui atorgar una llicència que desmantelli o desvirtuï qualsevol d’aquests establiments. Engloba tant les llicències d’obres com d’activitat, en tots els seus règims, i atorga el temps necessari a l’Administració per redactar un document urbanístic que estableixi un nou regim jurídic, en aquest cas, de protecció.

Raimond Blasi, regidor de Comerç, Consum i Mercats, ha assegurat: “Amb la suspensió de llicències, obtenim un marge de temps per treballar i per assegurar que tot allò que pugui ser susceptible de protecció, tant el bé immaterial com l’immoble, no es puguin tocar”. Per protegir els més de quatre-cents comerços emblemàtics de la ciutat, i que poden resultar afectats per la pujada dels lloguers provocada pel venciment de la moratòria de la Llei d’arrendaments urbans, l’Ajuntament també preveu adaptar les polítiques empresarials que ja duu a terme en altres comerços, així com ajudar-los a buscar una nova ubicació que els permeti continuar amb la seva activitat.

Una comissió tècnica de comerços emblemàtics i singulars, a més, determinarà què es considera un establiment d’aquest tipus i definirà els diversos nivells de protecció que correspon a cadascuna d’aquestes tipologies d’establiments. D’altra banda, es preveu la creació d’un servei d’atenció integral a l’establiment emblemàtic, per atendre cada cas concret i derivar-lo amb coneixement de la seva problemàtica als actors corresponents. S’atendran les consultes de manera integral, tant dels titulars de les activitats afectades, sigui en establiment de lloguer o de propietat, com dels propietaris dels establiments on es desenvolupen les activitats.

Més de quatre-cents comerços emblemàtics

La Cereria Subirà és una de les botigues més antigues de Barcelona. Ven espelmes des de l’any 1761 i ha assegurat la seva continuïtat gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, que ha esdevingut el propietari de l’immoble. En aquest establiment, de la mateixa manera que amb el Bar Marsella, el consistori ha consensuat amb els arrendataris actuals una concessió de deu anys. Segons Jordi Subirà, propietari de la cereria, la col·laboració del consistori “ha estat vital” i suposa per al negoci “una certa seguretat que no es malbarataran els esforços per seguir amb la porta oberta cada dia”.

En altres casos, com el Palacio del Juguete, han optat per canviar la seva ubicació per reduir costos. El seu nou emplaçament forma part de l’antic magatzem i el local històric serà ocupat per uns nous llogaters. Per a Xavier Banchs, el seu propietari: “La cosa, més o menys, ha anat bé per a nosaltres, perquè només hem anat a la part del darrere i no marxar del barri és molt important per mi”.

La llibreria Documenta també segueix aquest camí, amb un trasllat que els permetrà seguir amb la seva activitat al carrer de Pau Claris. D’altres, com la Granja Viader, han pogut negociar amb temps la renovació del seu contracte de lloguer amb els propietaris, un fet que n’assegura per un temps la continuïtat.

Més informació:
Nota de premsa
Web de Comerç