Les Corts fa memòria

S’ha convocat un concurs per dissenyar el conjunt commemoratiu de l’antiga presó de dones de les Corts, amb l'objectiu de recuperar la memòria d'aquest espai de repressió per on van passar més d'un miler de dones entre el 1939 i el 1955.

01/11/2017 11:15h

Redacció

El memorial estarà format per un projecte urbanístic i un monument. L’espai commemoratiu s’ubicarà a l’àrea urbana que delimita l’antiga presó, a l’avinguda Diagonal, on ara hi ha el centre comercial El Corte Inglés. El monument es col·locarà a l’entorn del xamfrà nord-oest dels carrers Joan Güell i Europa.

El concurs tindrà dues fases, una per dissenyar la proposta bàsica i, l’altra, més endavant, per executar el projecte. Durant la primera fase, es preveu fer una preselecció de cinc equips, que hauran d’estar formats, com a mínim, per un professional de l’arquitectura o l’urbanisme i un altre de l’escultura o les belles arts.

Reivindicació històrica

La recuperació de la memòria de l’antiga presó de les Corts ha estat llargament reivindicada per les expresoneres i les seves famílies, però també per entitats de la ciutat, acadèmics i veïnat del districte. Actualment, només una placa recorda que l’espai va ser centre penitenciari entre els anys 1939 i 1955.

Dels milers de dones empresonades, moltes ho van estar per motius polítics. Onze d’elles van ser afusellades al Camp de la Bota. L’any 1955 la presó es va tancar i l’edifici es va enderrocar. Les 263 preses i els 19 infants que hi havia en aquell moment van ser traslladats a la Model, que fins llavors havia estat un centre només d’homes.

El 2014 es va construir un espai de memòria provisional, que ara serà substituït per un de definitiu.