Les desigualtats per barris i la contaminació de l’aire, reptes principals en salut

08/11/2016 16:02 h

Redacció

Les desigualtats entre barris i la contaminació de l’aire es presenten com els principals reptes en matèria de polítiques de salut, segons es desprèn de l’informe “La salut a Barcelona 2015”. De fet, tot i que les desigualtats es mantenen, un 60% dels indicadors que s’han fet servir per mesurar-la (per exemple, l’esperança de vida o la taxa de tuberculosi) han millorat. En canvi, la qualitat de l’aire ha empitjorat respecte al 2014 en alguns dels valors estudiats. Concretament, els òxids de nitrogen han augmentat un 11%, i un 13% les partícules.

L’augment del trànsit rodat a causa de la reactivació econòmica explica aquest repunt dels indicadors de contaminació de l’aire, segons ha explicat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, que ha defensat mesures com l’augment dels carrils bici o la connexió de les dues línies del tramvia.

Per la seva banda, la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha insistit que la contaminació té efectes sobre la salut dels ciutadans, i ha avançat que aviat es faran públiques mesures per mirar de reduir el trànsit rodat, per exemple, apostant per pacificar més carrers.

Més enllà de la qualitat de l’aire, l’informe de salut analitza diversos paràmetres, per exemple, la situació sociodemogràfica, que indica una lleugera reducció de la població resident, una disminució de l’atur, però una temporalitat molt alta dels contractes (86%).

Pel que fa als serveis sanitaris, un 62% dels ciutadans acudeixen a la sanitat pública i la resta tenen doble cobertura, però hi ha una gran diferència per districtes. Quant a malalties infeccioses, augmenten les de transmissió sexual (tot i que el VIH es manté estable), però baixa la tuberculosi.

L’atenció en centres especialitzats per salut mental creix, i també els tractaments per alcoholisme.

Totes aquestes dades serveixen per orientar les polítiques de salut pública. En aquest sentit, programes com “Salut als barris” (que prioritza les intervencions als barris amb pitjors indicadors) van en la línia de reduir les desigualtats.

Llegiu aquesta informació ampliada aquí.