Les torres venecianes s'obren per primera vegada al públic en el 48h Open House

25/10/2014 20:29 h

Regina Navarro

La cinquena edició del 48 hores Open House arriba carregada de novetats i amb més edificis per visitar i captar l’atenció dels ciutadans.

Vídeo ‘Cinquena edició del 48 hores Open House’

La novetat i a la vegada l’atracció principal és la visita a l’interior de les Torres Venecianes de Montjuïc, recentment reformades. Mai des que es van construir el 1929 s’havien obert al públic. Per una escala de cargol s’accedeix fins al terrat.

Les torres es van concebre com la porta d’entrada a l’Exposició Universal i estan inspirades en el Campanar de la Catedral de Sant Marc de Venècia. Es van construir amb totxo i amb pedra artificial, materials poc nobles, ja que, la voluntat era desconstruir-les un cop acabada l’Exposició.

Aquest és un dels 170 edificis que tothom qui ho vulgui pot visitar de franc durant dos dies en el festival d’arquitectura de Barcelona. Aquest any s’espera arribar als 50.000 visitants. “La gent ja ho té com una referència, està esperant el festival d’arquitectura -explica la directora del festival, Elisabet Bonet. I en aquest sentit la renovació respecte de l’any passat la renovació ha estat del 40% del catàleg”.

I els visitants, com en les anteriors edicions, valoren la inciativa molt positivament. “Aquestes iniciatives d’obrir edificis nous penso que és molt bo perquè desconeixem molt la riquesa que tenim a Barcelona”, opina una de les pesrtcipants al Festival, la Victòria Cabré.

També hi ha qui ha fet un tour per tota la ciutat, com el Manel Montís que en un dia “hem visitat la Torre Baró, hem estat a l’Escocesa, a Cab Basté. Jo ho trobo una iniciativa boníssima”.

Recinte fabril Batlló

Molts d’aquests visitants també passaran pel Recinte de què ara és l’Escola Industrial, però que a finals del segle XIX es va concebre com una fàbrica de brodats, la fàbrica Batlló. Només va estar operativa durant 20 anys però va ser de les més importants d’Europa.

En el que ara és la planta noble, quan fàbrica estava operativa, hi havia la sala de filatura. “Ens hem d’imaginar tota aquesta estança plena de selfactines- recorda en Jaume Rossell, professor d’Història de l’Arquitectura UPC-. Les selfactines el que fa és trossets del cotó els van enganxant fins que fan un fil i aleshores aquest fil l’enrotllen en un cabdell que faran servir per teixir”.

Un dels altres atractius que es poden visitar per primera vegada són es galeries subterrànies en forma d’estrella que s’amaguen sota la xemeneia i que servien de conductes d’aire.

Novetats de la cinquena edició

Entre les novetats d’aqueta edició del 48h Open House hi ha la el Jardí dels Tarongers, a la Casa Bartomeu,  l’antic palau residencial Can Ponsic, tots dos a  Pedralbes o l’interior de dues cases barates del Bon Pastor.