L’IBE presenta un protocol davant les violències sexuals en activitats esportives per a persones adultes

20/04/2022 12:00 h

Martín Roig

L’Institut Barcelona Esports (IBE) ha presentat al village del Barcelona Open Banc Sabadell el Protocol per a la prevenció, la detecció i l’acció davant les violències sexuals en activitats esportives per a persones adultes. Pots consultar el Protocol, aquí.

Aquesta iniciativa forma part del Pla d’Acció 2021-2023 del Gabinet per a l’Equitat de Gènere de l’IBE, que té com a finalitat establir pautes per a la prevenció, detecció i acció davant de possibles situacions de violència sexual que puguin donar-se en el marc de les pràctiques esportives a la ciutat de Barcelona.

Els objectius que persegueix el protocol són els de facilitar que els i les professionals que treballen en el sector esportiu puguin prendre les mesures preventives i d’actuació necessàries per tal de garantir activitats esportives lliures de violències, i així contribuir a aconseguir que les entitats esportives siguin espais segurs per a tothom qui practica esport.

El protocol complementa els que ja es va difondre l’any 2019 per a infants i adolescents, amb la voluntat d’incloure totes les edats. Aquesta eina, a més, vindrà acompanyada de formacions anuals organitzades des del Departament de Promoció Esportiva de l’IBE i dirigides a entitats esportives.

Les violències sexuals en l’àmbit de l’esport segueixen sent un tema tabú que s’evita abordar i un primer pas per lluitar contra aquestes situacions és reconèixer-les i entendre que existeixen. És per aquest motiu que cal parlar-ne de forma transparent i reconèixer la necessitat d’establir protocols i procediments en el sí de les entitats.

El protocol és, doncs, una eina més que el Gabinet d’Equitat i Gènere de l’IBE proporciona a les entitats esportives per fomentar la igualtat en la pràctica esportiva i convertir-los en entorns segurs i lliures de violències.