L’Institut dels Aliments de Barcelona obrirà les portes el curs 2021-2022

El curs 2021-2022 es posarà en marxa l’Institut dels Aliments de Barcelona, un nou centre d’estudis especialitzats en la indústria alimentària situat al principal mercat majorista del sud d’Europa: Mercabarna.

25/02/2021 17:49 h

Ajuntament de Barcelona

El desplegament de l’Institut dels Aliments de Barcelona es realitzarà de manera conjunta entre el Consorci d’Educació i Mercabarna, que cedirà diversos espais, com ara el Food Trade Centre i les aules teoricopràctiques del Centre de Formació Ocupacional del polígon alimentari.

Les tasques de condicionament dels espais del nou centre preveuen el subministrament del material per a la planta d’elaboració, el magatzem, la sala de tast i el laboratori, i tindran un pressupost de 200.000 euros, finançats pel Departament d’Educació.

Seguint el camí d’un model d’èxit

L’Institut dels Aliments de Barcelona no és el primer que segueix la línia de treball de la singularització dels centres educatius per sectors professionals. Altres projectes van iniciar aquesta tendència a la ciutat, com ara la creació de l’Institut Bonanova, al Parc Salut Mar, especialitzat en sanitat, l’Institut Tecnològic de Barcelona i l’Institut de l’Esport de Barcelona, entre d’altres.

Aquest model de centre permet concentrar el talent de docents i d’alumnat, així com una interlocució clara amb l’empresa.

Mercabarna oferirà un ventall extens d’oportunitats formatives 

El nou institut apostarà per un model de formació professional dual, en què l’alumnat compaginarà les classes lectives amb les pràctiques empresarials des del primer dia. Comptarà amb 27 docents i un total de 375 places de formació professional inicial, a les quals caldrà sumar les 225 places de formació professional per a l’ocupació que té el Centre de Formació de Mercabarna actualment.

L’oferta formativa concentrarà cicles que ara s’imparteixen en altres centres:

  • De la família d’indústries alimentàries de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona
    • Un cicle formatiu de grau superior
    • Tres cicles formatius de grau mitjà
    • Tres programes de formació i inserció
  • Un cicle superior de grau superior de dietètica i nutrició de la família de sanitat, de l’Institut Guineueta
  • Un cicle formatiu de grau mitjà d’activitats comercials, de l’Institut Poblenou

La creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona a Mercabarna oferirà l’oportunitat d’establir sinergies amb més de sis-centes empreses, i obrirà la possibilitat de signar convenis per a la formació en centres de treball i de formació dual, fomentar projectes de recerca i desenvolupament o crear relacions amb les universitats, entre d’altres.

Capital mundial de l’alimentació sostenible

El desplegament del centre es durà a terme el mateix any que Barcelona és capital mundial de l’alimentació sostenible. És per això que la posada en marxa de l’Institut dels Aliments de Barcelona tindrà una mirada especial cap a les noves tendències del sector alimentari i l’alimentació sostenible i posarà en relleu el paper de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris adequats per a la salut, l’economia i l’ecosistema.

Etiquetes associades a la notícia