El Mercat del Ninot fa memòria dels deportats als camps nazis

L'horror de la Guerra Civil Espanyola i la derrota republicana va forçar centenars de milers de persones a creuar els Pirineus. Molts exiliats i exiliades van acabar sent deportats a camps de concentració nazis. Entre aquestes persones es trobava Eliseu Villalba, funcionari de l'Ajuntament durant la Segona República, supervivent del camp de Mauthausen i un dels fundadors de l'associació Amical de Mauthausen.

12/01/2018 17:06 h

Ajuntament de Barcelona

L’associació Amical de Mauthausen, amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i el Mercat del Ninot, ha volgut retre homenatge a la figura de Villalba amb la instal·lació d’una placa commemorativa.

Villalba va ser subdirector del Mercat del Ninot durant la República, i l’any 1939 es va exiliar a França. Entre el 1940 i el 1944 va estar internat al camp de concentració de Mauthausen i, posteriorment, el van traslladar a Gusen, on el van alliberar el 5 de maig de 1945. Va tornar a Barcelona tres anys més tard, però no es va poder reincorporar a la seva feina a l’Ajuntament perquè tenia un expedient de depuració.

La descoberta de la placa, que s’ha instal·lat a la paret interior de l’entrada del carrer de Mallorca del Mercat del Ninot, ha estat a càrrec de la seva filla M. Lluïsa Villalba.

Suport al retorn dels deportats espanyols

L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya va néixer el 1962, fundada per persones que havien estat deportades, com Eliseu Villalba, i familiars d’aquestes persones a fi de donar-los suport en el retorn de l’exili. Actualment, l’associació continua treballant per la prevenció del feixisme i per evitar que fets com els que es van viure en els camps de concentració nazi tornin a repetir-se, i també per conservar la memòria de la deportació republicana.

Memòria democràtica contra l’oblit

L’acte s’ha celebrat amb la participació de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, que treballa amb el compromís de mantenir viva la memòria democràtica, històrica i popular de la ciutat. Barcelona ha estat escenari de conflictes i lluites socials importants en la història que ja formen part del patrimoni cultural de la ciutadania.

Etiquetes associades a la notícia