Més biblioteques amb noms de dones

Durant aquest any sis biblioteques de Barcelona actualitzaran el seu nom per incloure-hi figures femenines rellevants del món del llibre i la cultura o de l’entorn veïnal, com Ana María Moix o Maria Àngels Rivas. Actualment la majoria de les biblioteques porten noms d’homes, per això s’ha volgut impulsar l’assignació de noms de dones nascudes a Barcelona o que hi tenen un vincle important a les biblioteques que només porten el nom del barri.

28/02/2024 10:46 h

Ajuntament de Barcelona

Les sis biblioteques que actualitzaran el seu nom són les següents:

Ana María Moix Meseguer (Barcelona, 12 d’abril de 1947 – Barcelona, 28 de febrer de 2014) va ser editora, escriptora i poeta. És considerada una de les principals veus literàries de l’anomenada Gauche Divine a la Barcelona dels anys seixanta i setanta.

Rosa Maria Arquimbau Cardil (Barcelona, 27 de març de 1909 – Barcelona, 28 de febrer de 1992), narradora, comediògrafa i periodista catalana, va publicar, per exemple, Tres contes breus (1928), i diverses obres seves es van representar al Teatre Romea.

Carmen Laforet Díaz (Barcelona, 6 de setembre de 1921 – Majadahonda, 28 de febrer de 2004) va ser novel·lista. Va guanyar el reconeixement internacional amb la seva primera novel·la, Nada (1944), que també va guanyar el premi Nadal.

Aurora Díaz Plaja Contestí (Barcelona, 7 d’agost de 1913 – Barcelona, 8 de desembre de 2003) va ser bibliotecària i escriptora, coneguda per les seves obres literàries infantils i juvenils. Durant la Guerra Civil va organitzar el Bibliobús.

Maria Àngels Rivas Ureña (Targist, Marroc, 1935 – Barcelona, 1994) va ser una activista veïnal que lluitava per la construcció d’habitatges i d’un barri digne per a la gent treballadora. L’any 2004 el Districte de les Corts va inaugurar el Premi per a la Igualtat de les Corts: M. Àngels Rivas Ureña, i el 2010 l’Ajuntament li va dedicar un carrer.

Mària Sánchez Ledesma (1964 – Barcelona, 16 de març de 2023), periodista als Serveis Informatius de RTVE Catalunya, va ser tot un referent periodístic. La seva trajectòria va estar vinculada a la informació social i municipal de Barcelona.

D’aquesta manera, ja seran tretze les biblioteques de la xarxa de Biblioteques de Barcelona amb nom de dona:

  • Ciutat Vella: Biblioteca Francesca Bonnemaison
  • L’Eixample: Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
  • Les Corts: Biblioteca Montserrat Abelló
  • Gràcia: Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot, Biblioteca Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau
  • Horta-Guinardó: Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda
  • Nou Barris: Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta – Carmen Laforet, Biblioteca Nou Barris – Aurora Díaz Plaja, Biblioteca Canyelles – M. Àngels Rivas, Biblioteca Zona Nord – Mària Sánchez
  • Sant Andreu: Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet
  • Sant Martí: Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert

Més informació

Etiquetes associades a la notícia