Més de setze mil persones recorden l’1 d’octubre a la Model

El cicle “1 d’octubre i més. Barcelona, ciutat de drets”, que des del 27 de setembre ha rebut 16.000 visitants, es clou amb el compromís de les entitats organitzadores i l’Ajuntament de Barcelona de seguir treballant conjuntament i impulsar un front ampli que analitzi la situació política de Catalunya, per mitjà d’un conjunt de consensos.

16/10/2018 19:02 h

Ajuntament de Barcelona

Els diferents actors que han coorganitzat les jornades són, d’una banda, les entitats de la campanya “Demà pots ser tu”, formada per Òmnium Cultural, FundiPau, Irídia, Novact i l’Institut de Drets Humans de Catalunya i, de l’altra, l’Ajuntament de Barcelona. L’èxit del cicle ha posat d’acord els organitzadors pel que fa a la necessitat de seguir treballant conjuntament per afrontar els reptes que s’esdevindran a curt, mitjà i llarg termini.

Consensos per avançar

Dels diàlegs, els tallers i les exposicions que s’han succeït a la Model des del 27 de setembre, se n’han extret una sèrie de consensos que giren al voltant dels eixos següents:

  • El llegat de l’autoorganització popular que ha deixat l’1 d’octubre.
  • La necessitat de fer dialogar tota la gent que no es va mobilitzar aquell dia.
  • Depurar les responsabilitats polítiques i penals perquè els fets no quedin impunes.
  • La posada en llibertat dels líders polítics i socials com a condició indispensable per superar l’etapa d’excepcionalitat.
  • Constatar que la retallada de drets que sacseja Catalunya també afecta la resta de l’Estat, i per tant, la necessitat de teixir vincles.
  • Una solució negociada i dialogada entre els governs de la Generalitat i l’Estat que podria materialitzar-se en un referèndum acordat i vinculant.

La cloenda del cicle d’activitats i exposicions “1 d’octubre i més. Barcelona, ciutat de drets” coincideix amb la commemoració de l’any que fa que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó.

Unes jornades per pensar, debatre i reflexionar

Les jornades han servit per evocar el que va significar l’1 d’octubre per a les veïnes i els veïns de la ciutat, segons el testimoni de diferents persones, i també han estat un espai per rememorar. Barcelona ha estat bressol de lluites i manifestacions populars històriques per fer front a les injustícies: la Rosa de Foc, la resistència antifranquista, les marxes antiglobalització, les protestes contra la guerra de l’Iraq, la indignació del 15-M o la lluita feminista són algunes de les predecessores de l’1 d’octubre.

Les jornades també han volgut denunciar el paper de l’Estat durant els dies previs, la jornada de l’1 d’octubre i les conseqüències posteriors que van dur els líders polítics a la presó o a la imputació d’alcaldes sobiranistes, entre altres.

Finalment, el debat ha buscat recosir les diferents posicions i vivències al voltant de l’1 d’octubre, tant de les persones que s’hi van implicar directament com de les que ho van fer com a conseqüència de les actuacions policials, o de les persones que no van voler implicar-s’hi, en reconeixement de la complexitat d’una societat diversa.

Suport i acompanyament per a les víctimes

Un dia després dels fets de l’1 d’octubre de 2017, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa un dispositiu especial a través de l’Oficina per la No Discriminació (OND) per oferir suport legal i psicosocial a les persones afectades per les agressions policials. En total es van atendre 300 persones. Aquestes persones van visitar ahir l’exposició a la Model.

La visita forma part de l’acompanyament que l’Ajuntament de Barcelona ha fet a les persones que van ser ateses pel dispositiu municipal. Del 2 al 20 d’octubre de 2017 també es va fer una crida amb l’objectiu que la ciutadania fes arribar imatges i vídeos de les càrregues policials. Un total de 42 persones van aportar materials audiovisuals, que han servit per poder identificar diferents agents que van participar en l’actuació policial a la ciutat, i per tant, en alguns casos, han pogut servir com a prova en el procés judicial.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades