Més de tres-centes espècies marines conviuen al Parc dels Esculls

El Parc dels Esculls, creat l’any 2003 davant de les platges de la ciutat, recupera la biodiversitat marina i la qualitat dels fons marins del front litoral. La instal·lació, que simula els espais rocosos naturals del mar, s’ha convertit en llar de més de tres-centes espècies d’algues, invertebrats i peixos.

09/09/2019 16:39 h

Ajuntament de Barcelona

El Parc dels Esculls abasta 11 quilòmetres quadrats entre la nova bocana del port i el col·lector de Bac de Roda.

La instal·lació inclou 365 peces de formigó submergides a uns 250 metres de la costa i a uns 20 metres de profunditat. El disseny de les estructures facilita que les diverses espècies marines les colonitzin, i així queden protegides de la pesca.

Quines espècies habiten els esculls artificials?

Més de 300 espècies d’algues, crustacis, mol·luscs i peixos habiten els esculls artificials, per exemple:

  • Ostres i musclos
  • Pop comú i pop roquer
  • Escórpores i meros
  • Llagosta comuna
  • Congres i serrans
  • Bavoses de mar
  • Esponges i anemones

Conservació, recerca i divulgació

La Fundació Barcelona Zoo s’encarrega de coordinar el Parc dels Esculls, que ha permès protegir la flora i la fauna marines, incrementar-ne la diversitat d’espècies i d’individus i generar un espai d’assaig i observació científica.

Per continuar amb la preservació de l’ecosistema del litoral i impulsar la recerca i les tasques de sensibilització també es preveu crear un centre de conservació de la biodiversitat marina.

El Parc dels Esculls forma part del Pla de recuperació general del front litoral per revertir la degradació ambiental generada durant anys d’abocar-hi aigües industrials i urbanes sense una depuració completa.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades