Mesures per garantir els drets de les persones migrades

19/12/2016 16:01 h

Montroi Maite

L’Ajuntament ha fet seves les propostes del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) per afavorir que les persones foranes que no estiguin regularitzades tinguin garantits els drets. Tot i que la majoria de les propostes d’aquest organisme tenen a veure amb la Llei d’estrangeria —i, per tant, apel·len a l’Administració estatal—, des del municipi s’ha decidit facilitar l’empadronament a persones sense domicili fix —per exemple, persones sense llar que viuen en cases de coneguts o en infrahabitatges— i a famílies vulnerables que no tenen un contracte de lloguer en vigor.

En aquests casos, un inspector visita el domicili i certifica que realment aquesta persona o aquesta família viu allà, i això els permet empadronar-se i poder accedir a la sanitat, l’escolarització, els ajuts i la resta de serveis. Una altra de les mesures que ha pres l’Ajuntament és que les sancions imposades per l’ordenança de convivència no es tinguin en compte en els informes d’arrelament.

“Volem que el cent per cent de les persones que viuen a Barcelona hi estiguin empadronades”, ha manifestat el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens. “No volem ciutadans de primera i de segona a la nostra ciutat”, ha afegit Asens, que també ha interpel·lat l’Estat “a canviar el marc jurídic d’estrangeria, perquè s’està empenyent aquestes persones a l’economia submergida”.

El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona, que integra entitats socials i l’Ajuntament de Barcelona, va fer 67 propostes per millorar la situació dels immigrants en situació d’irregularitat. Entre els casos que queden desemparats, la portaveu de l’informe, Elisabet Ureña, ha fet referència a persones que vénen de zones en guerra —que no tenen passaport i que el seu consolat no reconeix— o menors desprotegits perquè els seus progenitors han perdut la feina i, per tant, el permís de treball i residència.

Més informació

Notícies relacionades