Neix el KMAmèrica, festival de literatura llatinoamericana de Barcelona

Tindrà lloc a la Biblioteca Gabriel García Márquez, que s'inaugurarà el 28 de maig, i a Casa Amèrica Catalunya.

07/12/2022 09:09 h

Ajuntament de Barcelona

Biblioteca Gabriel García Márquez

Biblioteques de Barcelona i Casa Amèrica Catalunya organitzen el festival de literatura llatinoamericana KMAmèrica, que viurà la seva primera edició del 16 al 19 de juny. N’és comissari l’escriptor Eduardo Ruiz Sosa, i hi haurà taules rodones, diàlegs amb format entrevista, un espectacle de literatura oral, l’estrena d’una obra de teatre, i una ruta literària dedicada a Gabriel García Márquez. Precisament la Biblioteca Gabriel García Márquez, al barri de Sant Martí i que obrirà les seves portes el 28 de maig, serà una de les seus de l’esdeveniment. L’altra, Casa Amèrica Catalunya.

Hi ha confirmada l’assistència de 22 escriptors i escriptores d’11 països llatinoamericans, mentre que 7 escriptors catalans seran els moderadors de les taules rodones. Entre els noms presents en la primera edició hi ha Cristina Rivera Garza (Mèxic), Marta Aponte Alsina (Puerto Rico), Selva Almada (Argentina), Gustavo Faverón Patriau (Perú), Carlos Fonseca (Costa Rica), Mónica Ojeda (Equador), Martín Caparrós (Argentina), Vanessa Londoño (Colòmbia), Itamar Vieira Junior (Brasil), Abilio Estévez (Cuba) o Alain-Paul Mallard (Mèxic). S’ha buscat la confluència entre literatures de trajectòria àmplia, propostes arriscades, accents perifèrics, mirades globalitzades, narratives escèniques, paisatges subalterns i cossos dissidents que fugen de la normativitat. L’organització manifesta que “KMAmèrica aspira a consolidar-se com un nou festival literari del panorama cultural d’una Barcelona múltiple, oberta i crítica, que convisqui amb la resta de les activitats i esdeveniments culturals de la ciutat i que sumi a la diversitat, l’intercanvi i el reconeixement de les nostres experiències del món”.

Una nova biblioteca

La programació del festival s’ha presentat a la Biblioteca Gabriel García Márquez que, com ja hem dit, serà també una de les dues seus de l’esdeveniment. El nou equipament està situat al carrer del Treball, 219, i serà la tercera biblioteca més gran de la xarxa de Biblioteques de Barcelona. Tindrà un fons aproximat de 40.000 documents, 140 punts de lectura i 30 punts d’accés a Internet. A més, disposarà de diferents espais per a la realització d’activitats, inclòs un espai sensorial, així com d’altres per poder fer reunions i treballs en grup. Hi haurà també un estudi de ràdio. Estarà especialitzada en literatura llatinoamericana i abraçarà les principals obres de narradors, poetes i dramaturgs d’Amèrica Llatina, tant clàssics com actuals. Així mateix, tindrà un espai dedicat al dibuixant de còmic Francisco Ibáñez, veí de Sant Martí.

El dia de la inauguració, dissabte 28 de maig, la biblioteca estarà oberta de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Les entitats i associacions del barri protagonitzaran diferents actes, i també es farà un magazín de radio. A les 11 h del matí, previ a la visita i parlaments de les autoritats, Pep Callau i Els Pepsicolen oferiran un espectacle familiar. La jornada de la inauguració s’acabarà a les 19 h amb un muntatge de dansa vertical, titulat Las voladoras, a càrrec de Les Filles d’Eva.

Més informació, en aquest enllaç.

Etiquetes associades a la notícia