Neix el primer atles dels ocells de Barcelona

Els ocells enriqueixen l'ecosistema, generen benestar a molts ciutadans i ajuden a controlar les plagues d'insectes. Ara, per primer cop, un atles recull informació detallada de les 83 espècies d'aus que crien a Barcelona i d'on es poden contemplar els exemplars. Una obra que ajudarà a promoure la conservació d'aquests ocells, treball fonamental per garantir una ciutat saludable i habitable.

19/10/2017 19:25 h

Ajuntament de Barcelona

Els ocells són un valor afegit de la ciutat, contribueixen al control de les plagues d’insectes, que són part fonamental de la seva alimentació. Aquest fet suposa un estalvi en contaminants i pressupost en campanyes de fumigació. A més, tenen un paper en el lleure, l’educació i el benestar dels veïns i de les veïnes, que gaudeixen amb el cant i l’observació de les aus. 

Promoure la conservació dels ocells esdevé un treball imprescindible per garantir que la ciutat sigui un espai saludable i habitable. Amb aquest objectiu, s’ha creat el primer atles d’ocells de Barcelona, una eina útil per controlar l’evolució dels ocells i que aporta informació que cal tenir en consideració a l’hora de planificar la naturalització de l’espai públic. A més, permet als ciutadans conèixer millor el patrimoni natural i la biodiversitat urbana, i serveix com a material educatiu per a les escoles.

Un exemple de ciència ciutadana

Segons el cens actual, a Barcelona hi ha 140.000 exemplars de 83 espècies nidificants, és a dir, que fan niu a la ciutat, 10 d’exòtiques i 73 d’autòctones. L’atles inclou informació detallada de cada espècie, així com il·lustracions dels ocells i dels seus hàbitats, i plànols per saber on localitzar-los.

Algunes espècies, com la merla, habita a tots els parc i jardins, i altres, com el picot verd i el picot garser gros, són més escasses i només es troben a Collserola i a les zones altes de la ciutat. A més,  entre les conclusions destaca també la detecció d’una colònia de gavina corsa, fa pocs anys en perill d’extinció, la localització de sis espècies diferents de cotorres o la nidificació en testos i jardineres d’una parella de cuereta blanca.

Impulsat i coordinat per l’Ajuntament, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), la Universitat de Barcelona (UB) i el Zoo, el llibre s’ha elaborat a partir de diverses metodologies cientificotècniques basades en l’observació dels nius i el comportament de les aus. Durant tres anys, entitats, institucions, experts i ciutadans han col·laborat per censar els ocells en un treball transversal de ciència ciutadana.

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona és una publicació multilingüe en català, castellà i anglès. El podreu trobar a les llibreries i, com tots els llibres editats o coeditats per l’Ajuntament de Barcelona, també a la Sala Ciutat, la llibreria municipal especialitzada en la ciutat de Barcelona.