Nou impuls a la cessió d’habitatges buits per a lloguer social

07/01/2016 10:46 h

Alba Rodríguez

L’Ajuntament de Barcelona amplia amb 1,6 milions d’euros el programa de la Fundació Hàbitat3 de captació d’habitatges buits de particulars per destinar-los a lloguer social. Fins ara s’ha aconseguit la cessió de 137 habitatges, i a partir d’aquí, amb la renovació del conveni, se n’espera captar 98 més. Les famílies a les quals s’assignarà un d’aquests habitatges pagaran una quota d’acord amb la seva renda.

Durant el 2015 la Fundació Hàbitat3 va captar 137 habitatges, en els quals s’allotgen 457 persones. Aquesta tasca va ser possible gràcies a la col·laboració amb altres entitats i també amb les administracions públiques. De fet, l’Ajuntament de Barcelona ja va signar un primer conveni amb l’entitat de 5,6 milions d’euros el novembre del 2014, i ara el reforça amb 1,6 milions més.

D’aquesta manera es podrà desenvolupar, durant els pròxims 4 anys, el Programa de cessió d’habitatges, un projecte que s’emmarca en l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, que preveu la captació d’habitatges buits i la cessió d’aquests habitatges al Fons de Lloguer Social de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu final és arribar als 235 nous habitatges cedits.

La Fundació Hàbitat3 serà la que formalitzarà la cessió dels pisos buits amb els propietaris d’aquests pisos, que rebran una contraprestació econòmica per la cessió. També gestionarà el lloguer de l’habitatge, cedit a famílies seleccionades mitjançant un procés tutelat per l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix, el programa preveu la possibilitat de rehabilitar els habitatges cedits; de les obres se n’ocuparà la fundació, i el propietari n’haurà d’assumir el 80% dels costos; del 20% restant se’n farà càrrec el programa.

D’altra banda, el programa garanteix als propietaris que cobraran les rendes pel lloguer del seu pis durant 36 mesos, independentment de qualsevol circumstància, unes rendes que se situen gairebé al preu del mercat. També garanteix que retornarà l’habitatge al propietari en les mateixes condicions en què el va cedir, i que els costos de gestió no tindran efecte en els propietaris ni tampoc en cap de les incidències relacionades amb l’habitatge.

Fer créixer el parc d’habitatge de lloguer social

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria d’Habitatge, està impulsant tot un paquet de polítiques orientades a fer créixer el parc d’habitatge de lloguer social a la ciutat de Barcelona. Actualment només representa l’1,5% del total del parc residencial barceloní, un percentatge molt baix en comparació amb el de ciutats europees que són referents en polítiques públiques d’habitatge.

Segons ha explicat Josep Maria Montaner, regidor d’Habitatge, el qual ha animat els propietaris perquè se sumin a la iniciativa: “Amb la cessió del seu pis tindran més beneficis que si el deixen buit o infrautilitzat.” I ha destacat: “Els propietaris rebran el suport de l’Ajuntament i de la Fundació Hàbitat3 pel que fa al manteniment dels pisos en bon estat i al pagament del lloguer.”

Més informació