Nou impuls per reduir les desigualtats de salut entre barris

07/12/2016 11:16 h

Districte Horta-Guinardó

L’Ajuntament de Barcelona el pla de reforç de “Barcelona Salut als Barris”, una estratègia que té com a objectiu millorar l’estat de salut i el benestar de les persones en el conjunt de Barcelona, i en especial en aquells barris amb una situació més desfavorida. Aquest abordatge de salut comunitària, que actua sobre l’entorn social dels barris, forma part de les estratègies municipals per reduir les desigualtats en salut entre aquests barris prioritaris i la resta de la ciutat.

Les accions es concentren en 23 barris sota el paraigua del pla “Barcelona, salut als barris” i seran possibles gràcies a una dotació pressupostària que supera els 5 milions d’euros entre 2016 i 2019. A Horta-Guinardó, són tres els barris inclosos en aquest programa: El Carmel, La Teixonera i Sant Genís dels Agudells.

Aquest programa té una gran experiència a desplegar intervenciones de salut comunitària al llarg de tot el cicle vital, en l’àmbit de la família, la infància, l’adolescència, la gent gran o la joventut. En són exemples el programa de desenvolupament d’habilitats parentals; els programes d’oci saludable per a joves com ara “Impuls jove”, “De marxa fent esport” i els programes per a la gent gran com les escoles de salut o l’”Activa’t als parcs”, entre d’altres. S’han demostrat els efectes positius d’aquestes intervencions en la salut de les persones participants, en les conductes i actituds i en el seu suport social, entre altres.

Diferents fases d’implantació

Els 23 barris es troben en diferents fases de desenvolupament del procés comunitari.  Es aprteix d’un acord institucional a tots nivells. Seguidament, es constitueix un grup motor que exercirà el lideratge des de la legitimitat assolida i el consens. La següent fase de diagnòstic consisteix en analitzar les necessitats en salut i els determinants que les condicionen, i finalitza amb la priorització de les necessitats i de les intervencions per abordar-les. La segueix una fase intensiva d’acció, la fase de seguiment i avaluació, i finalment la fase de manteniment, que dóna sostenibilitat a les actuacions.