Pedralbes recupera un escenari musical excepcional, el jardí dels Tarongers, després de més de mig segle d'inactivitat

16/06/2014 09:27 h

Districte Les Corts

Aquest magnífic paratge, situat al carrer de la Ràbida, número 5, serà l’escenari, aquest dimarts, d’un concert d’obertura en col·laboració amb el Festival Internacional de Música de Cantonigròs.

L’Orquestra Simfònica de la Universitat de Leeds, de Gran Bretanya, i el Cor infantil I Vivaldini Piccolini de Barcelona seran els protagonistes musicals del concert de reobertura d’aquest magnífic espai. La proposta, impulsada gràcies a l’alè del Consell Català de la Música, tindrà lloc aquest dimarts, 17 de juny, a les vuit del vespre. L’entrada és gratuïta però es prega confirmar assistència a través del telèfon 932 326 444 o bé enviant un correu electrònic a l’adreça fimc@fimc.es.

Fa més de mig segle, l’industrial i mecenes Josep Bartomeu i Granell (Barcelona, 1888-1980) va convertir una magnífica finca de Pedralbes en el centre d’una intensa activitat artística, especialment musical, que donava cabuda a nombrosos gèneres, des de l’òpera fins a la música de cambra o el cant coral. Tal com apunta Ramon Suñé al diari La Vanguardia, "especialment entre 1948 i 1958, aquest racó tranquil de la Barcelona més adinerada va ser escenari d’una programació estable que s’allargava durant tot l’any, a l’estiu al jardí dels Tarongers i a l’hivern, en una sala de música decorada amb tapissos al·legòrics del mestre muralista Antoni Vila i Arrufat".

La coneguda com a Casa Bartomeu va acollir durant un temps el que es coneix com a Centre de Documentació Musical de la Generalitat de Catalunya, de manera prèvia al trasllat de bona part del contingut d’aquest arxiu a altres dependències, com la mateixa Biblioteca de Catalunya.

Els impulsors d’aquesta recuperació, liderats per Josep Maria Busquets, president del Consell Català de la Música, exdirector del Liceu i fundador del Festival de Cantonigròs, tenen com a objectiu dedicar el jardí dels Tarongers a les noves fornades de músics, tant intèrprets com compositors, i convertir, d’aquesta manera, Pedralbes en un punt neuràlgic de la música a la ciutat de Barcelona i al país.

Sobre l’activitat de Josep Bartomeu i Granell

Durant els anys 1948-58, Bartomeu va celebrar a la seva residència (el jardí dels Tarongers de Pedralbes) concerts i representacions que van marcar una època en el món musical barceloní. En aquest sentit, s’hi van poder escoltar l’Orfeo, de Claudio Monteverdi, Socrate, d’Erik Satie i els Gurrelieder, d’Arnold Schönberg; a més, s’hi va interpretar per primera vegada algunes obres de compositors del país, com La Mérope, de Domènec Terradellas i el Quartet de Pedralbes, de Manuel Blancafort.

Font: Enciclopèdia Catalana