Pla de xoc per fer front als efectes emocionals provocats per la covid-19

Es destinaran un milió i mig d’euros, addicionals als que ja preveia el pressupost municipal per a programes de salut mental, a donar resposta al patiment psicològic de la ciutadania derivat de la pandèmia i el confinament. El nou pla de xoc en salut mental, que s’implementarà amb el guiatge de la Taula de Salut Mental de la ciutat, oferirà una atenció especial als col·lectius amb més necessitat de suport específic, com infants i adolescents, persones cuidadores, gent gran i persones amb problemes de salut mental.

26/05/2020 18:04 h

Ajuntament de Barcelona

L’enquesta de seguiment de la covid-19 a Barcelona, que elabora setmanalment l’Oficina Municipal de Dades, recull que el 49% dels barcelonins i barcelonines asseguren que el confinament està sent molt dur o bastant dur, mentre que fins al 86% de la població admet que sent preocupació davant la situació que ha creat la pandèmia.

Entre els sentiments més destacats es troben l’angoixa i la por a un possible contagi i les conseqüències que això podria tenir per a la persona i el seu entorn més immediat; el sentiment de sobrecàrrega per l’increment de la feina de les persones cuidadores; un fort impacte emocional per la mort i el dol en un context en què el comiat dels éssers estimats no s’ha pogut fer en condicions de normalitat, i un agreujament de les sensacions d’aïllament i soledat sobretot entre la gent gran.

El pla de xoc s’ha creat per arribar als quatre col·lectius que s’ha identificat que tenen més necessitat de suport específic: infants i adolescents, persones cuidadores, gent gran i persones amb problemes de salut mental. 

Durant els mesos de juny i juliol hi haurà actius programes com els següents:

  • Un centre d’activitats en línia d’aprenentatge i suport, que oferirà eines per afrontar les dificultats durant la covid-19.
  • Un programa de suport i assessorament en salut mental als i les professionals socials i d’entitats per millorar la detecció precoç dels problemes psicològics, sobretot als barris amb més dificultats socials.
  • Un telèfon adreçat a la infància i les famílies, que no substituirà altres serveis, sinó que actuarà com un reforç específic.
  • Un suport a les entitats que treballen en la inserció sociolaboral de les persones amb problemes de salut mental per reforçar els serveis i programes d’acompanyament i orientació en l’àmbit laboral a les persones afectades i sobretot perquè les empreses incorporin aquests perfils a les seves plantilles.

El pla està dotat amb 1,5 milions d’euros extraordinaris que se sumen als 640.000 euros que ja estava previst destinar aquest any als diferents programes municipals de salut mental que ja funcionen a la ciutat i que es continuaran mantenint.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades