Què fan el cos de bombers i la Guàrdia Urbana en l’emergència per la Covid-19?

Des de la declaració de l’estat d’alarma, els cossos de seguretat i d’emergències de la ciutat s’han reorientat per fer front a l’emergència per la Covid-19. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha incrementat la presència a l’espai públic per garantir la convivència, la seguretat i les mesures de confinament. El cos de bombers dona suport logístic i organitzatiu a tots els projectes nous que s’han posat en marxa a la ciutat.

07/04/2020 13:21 h

Ajuntament de Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona s’ha reorganitzat en grups de treball de més de mil agents cada un per tal de disminuir el risc de contagi i assegurar l’operativitat i la resposta policial. Aquesta resposta també s’ha ajustat a les necessitats de l’emergència per la Covid-19 incrementant els equips de la policia de barri i el patrullatge en horari nocturn. També s’ha creat la figura de l’agent sanitari, formada per dos agents del cos que tenen titulació d’infermeria i fan funcions tècniques orientades a obrir els hotels sanitaris. El cos policial reforça l’atenció a les persones grans que viuen soles a través d’un nou canal de comunicació amb les persones usuàries del servei VinclesBCN.

Fins aquest 6 d’abril, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han posat 17.421 denúncies i 33.212 avisos a persones que no estaven respectant el confinament. També s’han inspeccionat 120 establiments comercials, s’han realitzat 666 avisos i s’han interceptat 4.409 vehicles.

El reforç de la policia de barri per atendre incidències i requeriments del veïnat s’ha incrementat en un 174%. La majoria de trucades rebudes, 5.291 des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, han estat per incidents per soroll i música (52,5%), molèsties per obres (19,5%) i molèsties a l’espai públic (17%).

Actuacions dels Bombers de Barcelona

Com la Guàrdia Urbana, per tal de prevenir el personal operatiu del risc de contagi i establir els procediments de seguretat, el cos de bombers de Barcelona ha elaborat diferents procediments. S’han canviat els horaris dels torns i s’han habilitat cinc equipaments per repartir les dotacions entre els parcs de bombers i aquests espais.

El cos de bombers participa en tots els projectes que l’Ajuntament de Barcelona engega per fer front a la crisi de la Covid-19 i ha elaborat un mapa per recollir totes les dades i estadístiques sobre l’estat dels equipaments dels serveis essencials de la ciutat. Principalment col·labora en:

  • Hotels Salut: Assessora els establiments i el personal sanitari pel que fa a la coordinació i l’adequació de l’espai i la distribució de material sanitari i de protecció i de recursos humans. El cos de bombers s’encarrega de traslladar pacients dels hospitals als hotels sanitaris.
  • Pavellons Salut: El cos ha realitzat i coordinat la instal·lació sanitària als equipaments, així com els plans d’emergència de cada espai.
  • Salut Fira 2: Suport logístic i disseny del pla d’emergència del pavelló de Fira Barcelona.
  • Projecte social Fira: Suport logístic i concreció del pla d’emergència del pavelló.
  • Residències de gent gran: Tasques de desinfecció i de separació dels interns amb Covid-19 que no presentaven símptomes. Fins ara s’han desinfectat 30 residències.

Etiquetes associades a la notícia