Lliurats els premis Ciutat de Barcelona

Un any més, la ciutat premia l’impuls, la creació, la investigació i la producció de qualitat més propers. Els premis Ciutat de Barcelona són un reconeixement a persones, entitats i empreses que amb la seva tasca artística, investigadora o literària, entre d’altres, impulsen el desenvolupament de la cultura i del teixit associatiu de la ciutat. Destaca el premi a Betevé per la cobertura de les mobilitzacions de Barcelona contra la sentència del judici del procés.

28/01/2020 20:45 h

Ajuntament de Barcelona

La cerimònia d’entrega dels premis Ciutat de Barcelona 2019 ha tingut lloc l’11 de febrer, a les 18.00 hores. Amb la direcció artística de Pep Salazar, la periodista Núria Dias presentarà l’acte.

Durant la cerimònia hi ha hagut una performance de l’estudi Playmodes, amb un projecte d’il·luminació dissenyat per Albaladejo i una actuació musical en col·laboració amb l’Esmuc. A més, l’estudi USTED ha preparat un imaginari gràfic per a l’acte.

Els premis Ciutat de Barcelona volen oferir un esdeveniment que n’enforteixi la dimensió ciutadana. Per això, des de l’edició del 2017 la proposta visual s’encarrega a l’alumnat de les escoles públiques de disseny de la ciutat, un projecte que enguany encapçala l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià. Es van rebre 25 propostes, i el disseny de Maria Trasiera i Maria Tejera va guanyar per l’originalitat i la innovació en l’estil gràfic i per la utilització que fa dels recursos tecnològics i les qualitats formals.

Els premiats i premiades d’aquesta edició han estat els següents:

Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona: Ximena Illanes Zubieta

El jurat premia l’autora del llibre En manos de otros: Infancia y abandono en la Barcelona del siglo XV, Ediciones Universidad Católica de Chile, Santiago de Xile, 2019, perquè aborda la història d’una institució fundada en l’època medieval i encara viva en l’actualitat, l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, i l’acció de protecció de la infància que aquesta institució ha desenvolupat.

Arquitectura i urbanisme: Anna Noguera i Javier Fernández

Anna Noguera i Javier Fernández són els arquitectes del Centre Esportiu Municipal del Turó de la Peira. El jurat ha valorat l’aposta pels equipaments públics de qualitat, així com la integració plena de la peça en una situació urbana complexa. Gràcies a una estratègia sòbria i contundent, el projecte és capaç de resoldre molts dels reptes que planteja l’emplaçament: el desnivell topogràfic, els accessos i la relació amb el veïnat. En destaca, a més, l’alta qualitat de l’espai diàfan superior i l’ús estructural i sostenible de la fusta.

Arts visuals: Mireia Sallarès

Kao malo vode na dlanu (‘com una mica d’aigua al palmell de la mà’) és un projecte de Mireia Sallarès sobre l’amor a Sèrbia. L’autora ha estat premiada per haver dut a terme una investigació pluridisciplinària que posa l’accent en els afectes com a manera de reflexionar i defensar un activisme sobre les relacions interpersonals i de poder.

Assaig, ciències socials i humanitats: Marta Marín-Dòmine

Marta Marín ha estat reconeguda pel llibre Fugir era el més bell que teníem, en què, a partir d’un relat biogràfic, fa un exercici de memòria col·lectiva sobre l’exili, el desarrelament i la ciutat de Barcelona i alhora tracta temes socials del present.

El jurat vol fer també una menció especial a l’obra Sempre han parlat per nosaltres, de Najat El Hachmi, per la reflexió personal sobre un debat d’actualitat en el marc dels feminismes.

Audiovisuals: Dones Visuals

El jurat premia Dones Visuals per les iniciatives de suport i visibilització del treball de les cineastesexpressat especialment a través de l’impuls dels programes “Acció curts”, “Acció viver” i “Directori”, i pel compromís amb la transformació dels imaginaris androcèntrics.

Ciències de la vida: treball d’investigació Patient-specific IPSC-derived astrocytes contribute to non-cell autonomous neurodegeneration in Parkinson’s disease

Aquest treball d’investigació l’han liderat Antonella Consiglio i Ángel Raya, i s’ha publicat a la revista Cell Stem Cell. El jurat en destaca la qualitat i l’avenç significatiu en el camp de les malalties neurodegeneratives. Aquest treball implica un canvi de paradigma, ja que considera la participació de les cèl·lules glials en la degeneració neuronal en la malaltia de Parkinson, i obre noves vies per al desenvolupament terapèutic.

Ciències ambientals i de la Terra: treball d’investigació científica Upper-plate rigidity determines depth-varying rupture behaviour of megathrust earthquakes

Publicat a la revista Nature el 2019 pels autors Valentí Sallarès i César R. Ranero, de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) i ICREA, aquest treball proposa un nou model amb un canvi de paradigma en la consideració de l’elasticitat dels materials en el comportament dels terratrèmols, de manera que es millora substancialment la previsió dels tsunamis.

El jurat fa una menció especial al treball Effectiveness of commercial face masks to reduce personal PM exposure, del grup EGAR, perquè visibilitza l’esforç científic creixent per vetllar per la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona.

Ciències experimentals i tecnologia: Doctor Juan Carlos Morales

L’investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha estat premiat pel descobriment d’un planeta gegant i gasós al voltant d’una estrella de massa petita (GJ 3512), amb el qual qüestiona les teories establertes sobre la formació dels planetes i planteja escenaris nous completament desconeguts fins ara. El resultat de la seva recerca va publicar-se a la revista Science el setembre del 2019 amb el títol A giant exoplanet orbiting a very-low-mass star challenges planet formation models. Aquest descobriment obre la porta a considerar l’existència de tipus de sistemes planetaris diferents dels coneguts fins a l’actualitat.

Circ: companyia Baró d’Evel

Es premia la companyia Baró d’Evel per l’espectacle Falaise, perquè ha transportat el jurat a un penya-segat emocional i emocionant i ha mostrat en escena la meravellosa diversitat animal dels cossos i dels esperits dels intèrprets, i perquè uneix el moviment i el risc amb la creació plàstica en viu i destrueix les fronteres entre les formes d’art.

Cultura popular i tradicional: Associació Carabutsí

Amb aquest reconeixement, el jurat vol premiar la preservació, el valor i la dinamització de la memòria gitana amb perspectiva de gènere i l’acció intercultural de l’associació, per la consolidació d’un procés d’interpretació i divulgació del patrimoni i la identitat gitana a la ciutat de Barcelona, per l’arrelament, la localització i la creació d’interrelacions en un context de xarxes veïnals.

A més, el jurat fa una menció especial a Josep Fornés Garcia pel seu activisme cultural, especialment vinculat a la ciutat de Barcelona, i per la capacitat de generar processos i xarxes i aportar una mirada crítica des del rigor acadèmic.

Dansa: obra Set of Sets

Els coreògrafs Guy Nader i Maria Campos signen aquesta obra, que ha estat premiada per la qualitat compositiva, que cristal·litza amb excel·lència el seu treball de recerca.

Disseny: Sara González de Ubieta

El treball innovador sobre disseny de calçat, recollit a la publicació Pràctica, ha dut el jurat a premiar la dissenyadora Sara González de Ubieta, de la qual destaca la recerca sobre materials no convencionals i sostenibles, que replantegen formalment el concepte clàssic de la sabateria, així com la interacció amb l’artesania local.

El jurat també fa una menció especial a la fira de publicacions independents Gutter Fest, per la capacitat col·lectiva de visibilitzar la comunitat de les arts gràfiques autogestionades de Barcelona.

Educació: exposició “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”

El jurat valora l’enfocament educatiu i original d’aquesta exposició organitzada pel Museu Marítim de Barcelona i Memorial Democràtic, que recupera el patrimoni pedagògic silenciat. A més, estableix un diàleg entre el passat i el present, i mostra els valors de l’escola democràtica en un moment en què es qüestionen i necessitem tenir-los presents.

Literatura castellana: Mateo García Elizondo

L’autor ha estat premiat per l’obra Una cita con la Lady, per una prosa brillant que construeix, sense metàfores, la vida interior d’un personatge marginal i recupera de manera insòlita el motiu clàssic de la bona mort.

Literatura catalana: Obra Serem Atlàntida, de Joan Benesiu

Es tracta d’una creació narrativa d’una gran ambició literària d’Edicions del Periscopi. L’obra descriu, de manera brillant, el conflicte actual de construcció d’una identitat personal i col·lectiva des d’una perspectiva europea.

Mitjans de comunicació: cobertura de Betevé de les mobilitzacions a Barcelona arran de la sentència del judici del procés

Es destaca l’excel·lència informativa a l’hora d’explicar aquests esdeveniments en un clima d’una gran complexitat política i social. Es valora el rigor i la professionalitat de tot l’equip, conduït en directe des del plató per la periodista Eva Arderius. Es reconeix la feina feta durant aquells dies pel conjunt de professionals d’aquesta cadena a peu de carrer i a l’estudi, amb una transmissió serena i cuidada de les imatges i del llenguatge.

Música: Chicuelo i Marco Mezquida

Chicuelo i Marco Mezquida han estat premiats pel seu disc No hay dos sin tres, presentat el 25 d’octubre de 2019 a L’Auditori de Barcelona. El jurat els premia per haver sabut conjugar la improvisació i la composició, per haver fet dialogar generacions, tradicions i estils, i per haver sublimat l’alegria, la naturalitat i la frescor amb un joc musical que reflecteix i projecta l’atreviment i l’esperit lúdic i mediterrani propi de la ciutat de Barcelona.

Teatre: Silvia Delagneau i Max Glaenzel

L’escenografia i el vestuari de l’espectacle Europa Bull destaquen per la incidència en el dispositiu dramatúrgic i per la ironia i la qualitat de la proposta estètica, així com per la mirada que ofereix, pel compromís amb la creació i per l’aposta per hibridar llenguatges en col·laboració.

Traducció en llengua catalana: Arnau Barios

El jurat valora la traducció de l’obra Eugeni Oneguin, d’Aleksandr Puixkin, per haver portat al català, en vers i de manera brillant, un clàssic universal molt distant lingüísticament i culturalment. Es destaca l’ambició i la constància del traductor, que ha aconseguit un text que no defalleix, manté el ritme de l’original i alhora el fa proper als lectors d’avui.