Segona jornada de la 5a Convenció Les veus de les persones grans. Defensar els drets de les persones grans és defensar els drets de tota la societat

Edatisme, dret a l’habitatge, al bon tracte o a una mort digna han estat eixos dels Espais de la Convenció, que ha tancat amb unes conclusions estructurades en els temes que han articulat les intervencions de 50 ponents a les sessions.

07/03/2019 18:00 h

barcelona.cat

La jornada ha començat amb la continuació dels espais de treball. Enfocament i reptes de l’envelliment, Envellir amb drets, Envellir amb dignitat i Envellir participant. Entre els temes abordats en aquesta jornada trobem dret a un habitatge digne, amb especial atenció a les persones vulnerables, moltes vegades dones en situació de viudetat que perden poder adquisitiu o  dret a la subrogació del lloguer: El dret les llibertats personals, incidint en el dret a una mort digne, que comporta poder prendre decisions fins al final de la vida. El dret a una vida independent, amb especial atenció a la diversitat funcional o personal i la detecció del maltractament a les persones grans en els entorns relacionals o familiars.

Als espais de treball s’han presentat també els resultats de tres experiències que es van desenvolupar abans de la convenció per tal de detectar febleses i fortaleses de dos serveis molt importants per a la vida diària de les persones grans: transport públic i mercats. En aquest marc s’ha parlat de Viatge i accessibilitat,  i responsables de TMB (transports Metropolitans de Barcelona) han donat respostes a les necessitats detectades en uns recorreguts per la ciutat realitzats per membres del Consell. S’ha a portat informació des del disseny de les parades, fins a la informació sobre els horaris o la formació dels conductors per evitar la conducció brusca o l’apropament acurat a les parades per permetre l’accés segur i còmode a les persones grans.

La soledat no volguda, ha estat un dels temes importants de la jornada, juntament amb la presentació per part dels responsables municipals dels recursos disponibles i la importància de les relacions intergeneracionals, l’autor de l’estudi Siempre acompañados, l’expert Javier Yanguas ha parlat d’idees bàsiques poden ajudar a detectar, avaluar i pal·liar situacions de soledat no desitjada: contemplar la complexitat del problema avaluant el que es té i el que es desitja;  la valoració dels factors interns i externs des de la inversió en relacions socials fins a l’urbanisme; la pluralitat de soledats; la valoració de les xarxes familiars i d’amistat; la formalització de les respostes possibles, des de les comunitàries, com els serveis públics o la religió, fins a les personals com la lectura o el voluntariat.

La sessió ha tancat amb la presentació per part dels membres del consell de les conclusions. S’han recollit 10 idees o mesures per a cada un dels eixos de la Convenció Quatre decàlegs que podeu llegir al document adjunt, i que pivoten entorn a principis bàsics com el foment de la proactivitat de les persones grans, la personalització dels serveis per tenir en compte les necessitats i voluntats de la persona gran en cada moment, la lluita contra la discriminació en tots els àmbits, de l’edatisme als recursos econòmics, i especialment l’aliança intergeneracional que ha de permetre reconvertir el repte demogràfic en una opció per afavorir el benestar social a totes les edats i capes de la ciutadania.

La tinenta d’alcaldia Laia Ortíz ha tancat la Convenció reconeixent el treball fet pel Consell Assessor de la Gent Gran, que obre quatre anys més de treball pels drets de les persones grans de la ciutat.