S’inicia la tramitació del Programa d’actuació municipal 2023-2027

El Programa d’actuació municipal (PAM) és el full de ruta del Govern per a aquest mandat i marca les prioritats dels propers anys. Comença ara un procés en què la ciutadania i els diferents grups municipals podran fer-hi les seves propostes. S’hi preveuen 622 actuacions en l’àmbit de ciutat i a escala de districte i de barri, i es basa en 4 grans eixos que, alhora, es desplegaran en accions organitzades en 10 grans àmbits.

15/04/2024 13:21 h

Ajuntament de Barcelona

Els quatre eixos del PAM

Marquen les directrius del programa i tenen vinculació directa amb les actuacions previstes.

  1. Espai públic endreçat, canvi climàtic i descarbonització.
  2. Progrés social i benestar.
  3. Economia i digitalització.
  4. Diàleg i igualtat.

Deu àmbits d’intervenció

A partir dels quatre eixos principals, la proposta de PAM preveu 622 actuacions, 233 de les quals són d’abast global de ciutat i 389 d’específiques als barris. Alhora, aquestes accions estan organitzades en deu àmbits temàtics:

  1. Habitatge: preveu accions per combatre l’emergència d’habitatge a través de la construcció, compra i captació per augmentar l’estoc d’habitatge públic i de lloguer.
  2. Espai públic i transició ecològica: consolidació del Pla Endreça i el Pla de manteniment integral, i mesures per adaptar la ciutat al canvi climàtic.
  3. Urbanisme: es prioritzen les grans transformacions urbanístiques com la Rambla o la via Laietana.
  4. Mobilitat i infraestructures: entre les accions previstes hi ha l’ampliació de les xarxes d’aigua freàtica i regenerada i el foment de la convivència d’usos diversos a l’espai públic.
  5. Convivència i seguretat: el model de seguretat del PAM es basa en la prevenció amb el reforç del cos de la Guàrdia Urbana, així com la promoció de la convivència i la corresponsabilitat.
  6. Economia i ocupació: entre altres mesures es preveu la diversificació econòmica de la ciutat amb sectors estratègics emergents vinculats al canvi climàtic.
  7. Atenció social i salut: l’atenció sociosanitària es vol fer des de la prevenció i la proximitat, adaptant-se a les noves realitats.
  8. Cultura, educació i esports: l’objectiu del PAM és promoure aquests tres àmbits en totes les etapes de la vida i lligar-los al desenvolupament econòmic.
  9. Ciutadania i igualtat: en aquest àmbit es desenvoluparan accions amb el feminisme, la inclusió i la defensa dels drets de les persones LGTBI en el centre.
  10. Metròpoli i projecció al món: el PAM incorpora la visió metropolitana i preveu accions per recuperar el lideratge internacional de Barcelona.

El calendari del PAM

En la comissió de govern de l’11 d’abril de 2024 es va aprovar el projecte del Programa d’actuació municipal, i el Govern el portarà a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció del 17 d’abril per a l’aprovació inicial.

Posteriorment està prevista la fase d’exposició pública perquè els grups municipals facin les seves aportacions, i paral·lelament, entre maig i juny, el procés de participació ciutadana, amb sessions presencials i a través de la plataforma decidim.barcelona.

Finalment, un cop revisada la proposta inicial del Programa d’actuació municipal, l’aprovació definitiva es faria al consell plenari del mes de setembre.