Mercè Antimasclista: Només sí és sí!

Celebrar la Mercè 2018 sense violència masclista és una prioritat. Per això, durant les festes hi haurà dos estands dedicats a sensibilitzar i informar sobre violència masclista en espais públics d’oci nocturn i atendre possibles casos d’assetjament i agressió. L’horari d’atenció és de les 21.00 a les 3.00 hores. Un dels estands estarà situat, per tercer any consecutiu, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, i obrirà de divendres a diumenge. L’altre estand serà a la platja del Bogatell, al districte de Sant Martí, i funcionarà el dissabte i el diumenge. A més, sis parelles de professionals itinerants (quatre a Maria Cristina i dues al Bogatell) recorreran aquestes dues àrees, on durant les festes s’acostuma a concentrar molt públic jove, i oferiran informació i assessorament.

20/09/2018 11:54 h

Ajuntament de Barcelona

La posada en funcionament dels dos estands s’emmarca en la campanya contra la violència masclista, amb el lema “Només sí és sí”, que complementa l’eslògan anterior, “No és no”, i subratlla el valor de la voluntat de la persona de reclamar que el consentiment sigui expressat d’una manera explícita i clara.

A més de la tasca divulgativa i d’assistència dels dos estands, sis equips de professionals recorreran aquestes dues àrees d’oci per informar i atendre els casos que s’hi puguin produir. Aquests equips treballen d’una manera coordinada amb els cossos policials i, per primer cop, també col·laborarà amb el personal de seguretat i control de les dues zones.

Durant les Festes de la Mercè es repartiran 5.000 fullets, 4.000 xapes i 2.000 adhesius amb el lema de la campanya com a part dels esforços per fomentar un temps d’oci lliure, respectuós i igualitari.

Prioritat municipal

Les polítiques contra les violències masclistes són una prioritat municipal; l’estratègia per erradicar-les s’estructura en tres eixos bàsics: campanyes de sensibilització ciutadana, accions per afavorir la detecció i l’acompanyament de les persones que han patit situacions de violència i l’ampliació del concepte de violència masclista, incloent-hi qualsevol comentari ofensiu o degradant, insults, persecucions, tocaments no consentits, intents de violació o violacions consumades.

Balanç del 2017

L’any passat, durant les Festes de la Mercè prop d’un miler de persones es van apropar als estands, per informar-se, ser assessorades i denunciar casos de violència masclista. El 58,5% d’aquestes persones eren dones, i el 68,4% tenien entre 16 i 25 anys.