Onze anys acollint joves nouvinguts

Arribar a una ciutat nova i desconeguda per quedar-s’hi no és una tasca fàcil per a ningú. Aquesta és la situació dels 147 joves de 21 països que enguany han participat en l’onzena edició del programa “A l’estiu, Barcelona t’acull”. De l’1 de juliol al 23 d’agost el grup de joves nouvinguts a Barcelona ha pogut descobrir la ciutat, conèixer la cultura i la llengua i compartir l’experiència amb altres joves que es troben en la mateixa situació.

05/10/2019 19:36 h

Ajuntament de Barcelona

La iniciativa “A l’estiu, Barcelona t’acull” va néixer per atendre els joves nouvinguts que arriben a la ciutat durant l’estiu per reprendre la convivència amb els seus pares i mares. L’activitat, en la qual han participat joves d’entre 12 i 18 anys, vol fer-los més fàcil l’arribada a Barcelona i ajudar-los a familiaritzar-se amb una realitat i un entorn nous.

Durant les vuit setmanes que ha durat el programa, els joves han participat en sessions i activitats que s’han dut a terme en set biblioteques de la ciutat, com les classes de català perquè aprenguin lèxic i construccions gramaticals senzilles, per motivar-los en l’aprenentatge i per facilitar que la incorporació al sistema educatiu sigui més fluida.

Per tal que coneguin els districtes, s’han organitzat visites a equipaments urbans, en què s’han programat tallers i jocs per apropar-los a la realitat social i cultural de cada barri. També se’ls ajuda a conèixer la ciutat de Barcelona a través de referències urbanes, històriques i patrimonials, i s’ha treballat la mobilitat per la ciutat amb el transport públic.

A més, s’han treballat dinàmiques per crear vincles d’amistat entre els joves i s’han organitzat trobades amb joves que van participar en les edicions anteriors de la iniciativa.

L’acte de cloenda del programa ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament amb les famílies i el regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global, Marc Serra, que ha entregat als joves els diplomes de participació.

Una iniciativa per fer més fàcil el procés de reagrupament familiar

“A l’estiu, Barcelona t’acull” s’inclou en el programa Noves Famílies, un servei pioner que des de l’any 2009 assessora i acompanya les famílies que han sol·licitat el reagrupament familiar o que estan fent aquest procés.

Noves Famílies dona resposta a les necessitats de veïns i veïnes que volen exercir el dret a reincorporar al nucli familiar els membres directes que encara viuen al país d’origen.

Etiquetes associades a la notícia