Espais per a cartells electorals a Barcelona

La llei electoral espanyola, la LOREG, regula la propaganda electoral i a l’article 55 especifica que els ajuntaments han de reservar espais especials per a la col·locació gratuïta de cartells, pancartes o banderoles, segons el nombre de vots obtinguts pels partits a les eleccions anteriors. La distribució de les ubicacions correspon a les juntes electorals de zona. A Barcelona, a més, la normativa genèrica per penjar cartells es recull a l’Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència a l’espai públic.

10/02/2021 20:17 h

Ajuntament de Barcelona

Normativa genèrica per penjar cartells a Barcelona

L’Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència a l’espai públic recull com es pot fer ús de l’espai compartit a la ciutat de manera respectuosa amb els drets de tothom. La normativa estableix com s’han de col·locar correctament a l’espai públic cartells, tanques, rètols, pancartes, adhesius, papers enganxats o qualsevol altra forma de publicitat, anunci o propaganda. Les persones que col·loquin incorrectament un cartell i, si és el cas, les empreses que n’hagin contractat la difusió han de respondre de les infraccions comeses.

Segons aquesta normativa, no es poden col·locar cartells a la part exterior de les façanes d’edificis públics i privats, com ara parets, persianes, aparadors, portes o bastides. També està prohibit col·locar-los al mobiliari urbà, l’arbrat o els vidres dels vehicles. En canvi, està permès fer-ho al llindar de les entrades dels edificis i les botigues.

Normativa específica per a la propaganda electoral

Durant les campanyes electorals, tal com recull la LOREG, tant a Barcelona com a la resta de ciutats espanyoles es reserven espais de la via pública per a la propaganda de les formacions polítiques. El consistori posa a disposició de la Junta Electoral de Zona una llista d’ubicacions i la junta les sorteja i assigna la disposició de banderoles i pancartes a cada formació. El sorteig per a la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer va tenir lloc el 22 de gener, en presència de representants de tots els partits polítics.

Retirada de cartells de propaganda

Els serveis municipals de neteja retiren tots els cartells que detecten durant les seves rutes habituals i que es troben fora dels espais habilitats, ja siguin cartells publicitaris que no compleixen l’ordenança o propaganda electoral que es troba fora de les zones establertes al sorteig. Tal i com han publicat els serveis de verificació, els cartells es retiren per incompliment de la normativa, sigui quina sigui la formació política que s’hi anuncia.

Etiquetes associades a la notícia