Propostes dels grups municipals al Ple ordinari del 27 de gener de 2023

El Ple del Consell Municipal, en la sessió ordinària del mes de gener del 2023, ha aprovat dues proposicions: la d’ERC, per ampliar les zones acústicament tensionades en horari nocturn, i la de BComú, amb contingut de declaració institucional, que insta la propietat de la Casa Orsola a negociar amb el veïnat. Les propostes del PSC, el PP, J×Cat, Cs i Valents s’han rebutjat.

27/01/2023 15:07 h

Ajuntament de Barcelona

La proposta d’Esquerra Republicana de Catalunya ha reclamat continuar desplegant i ampliant les zones acústicament tensionades en horari nocturn per poder ajustar els horaris de les activitats més sorolloses amb l’objectiu de protegir el dret al descans dels veïns i veïnes de Barcelona. El Ple ha aprovat la proposta amb els vots favorables d’ERC, BComú, el PSC, J×Cat i Cs, el vot en contra de Valents i la regidora no adscrita i l’abstenció del PP.

Junts per Catalunya ha instat el Govern municipal a modificar el Pla especial d’usos de l’Eixample de manera que la regulació se centri exclusivament en l’àmbit dels carrers que han estat convertits en zones de vianants en el context del model Superilla Barcelona o que pateixen problemes de convivència ciutadana. La proposta ha quedat rebutjada amb els vots favorables del PSC i J×Cat, el vot en contra d’ERC, BComú, Valents i la regidora no adscrita i l’abstenció de Cs i el PP.

Ciutadans ha instat el Govern de la ciutat a mantenir l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv, rebutjar l’antisemitisme i condemnar els moviments de boicot a Israel. La proposta s’ha rebutjat amb els vots favorables de Cs, J×Cat, el PP, Valents i la regidora no adscrita, els vots contraris d’ERC i BComú i l’abstenció del PSC.

Valents ha proposat que s’impossibiliti empadronar-se en un domicili ocupat il·legalment i que s’anul·lin immediatament tots els empadronaments en aquests domicilis. S’ha rebutjat amb el vot favorable del PP, Valents i la regidora no adscrita i el vot contrari d’ERC, BComú, el PSC, J×Cat i Cs.

Proposicions amb contingut de declaració institucional

Al Ple s’han debatut i votat tres proposicions amb contingut de declaració institucional, presentades per BComú, el PSC i el PP.

La proposta de Barcelona en Comú ha demanat instar Lioness Inversiones a negociar amb el veïnat de la Casa Orsola i els seus representants la renovació dels contractes de lloguer i l’oferta de lloguer social obligatori d’acord amb la legislació vigent. La proposta ha quedat aprovada amb els vots favorables d’ERC, BComú, el PSC i J×Cat i els vots contraris de Cs, el PP, Valents i la regidora no adscrita.

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha proposat declarar Barcelona com a ciutat abolicionista de la prostitució, adherir-se a la Red de Ciudades Libres de Tráfico de Mujeres, Niñas y Niños Destinados a la Prostitución i prohibir la implantació de locals per a l’exercici de la prostitució. La proposta s’ha rebutjat  amb el vot favorable del PSC, J×Cat, el PP, Valents i la regidora no adscrita i el vot contrari d’ERC, BComú i Cs.

El Partit Popular ha proposat instar el Govern d’Espanya a revisar immediatament la Llei orgànica 10/2022 perquè els qui cometin delictes sexuals tinguin les mateixes penes que tenien fins a l’entrada en vigor de la llei del “només sí és sí”. La proposta s’ha rebutjat amb els vots favorables de Cs, el PP, Valents i la regidora no adscrita i els vots contraris d’ERC, BComú, el PSC i J×Cat.

Declaracions institucionals

El Consell Plenari ha llegit dues declaracions institucionals:

La primera, per agrair a la Fundació Barcelona Comerç, a Vitrines d’Europe i a la resta d’agents implicats la iniciativa i l’esforç per aconseguir que Europa hagi reconegut la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat.

La segona, per reconèixer la dimensió de l’obra del mestre Jordi Savall i comprometre’s a cedir un espai emblemàtic a Barcelona perquè sigui la seu de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga.