Resultats del segon Baròmetre d’opinió de Barcelona 2021

El Baròmetre de Barcelona ha publicat els resultats de la segona consulta anual, que recull l’opinió de la ciutadania sobre temes d’actualitat i interès municipal. Es tracta d’una enquesta que es fa cada 6 mesos a 800 barcelonines i barcelonins amb dret a vot a les eleccions municipals i en aquesta ocasió es va dur a terme entre el 22 de novembre i l’1 de desembre.

27/12/2021 12:33 h

Ajuntament de Barcelona

L’emergència climàtica a Barcelona

En aquesta segona consulta de l’any 2021 s’hi ha inclòs un apartat específic de preguntes sobre l’emergència climàtica, per conèixer l’opinió de les persones enquestades sobre les mesures que s’estan implementant a la ciutat per mitigar-ne els efectes. El 85% de les persones enquestades sent preocupació per aquest tema, i es mostren favorables a reduir l’ús del vehicle privat motoritzat i a augmentar l’espai públic per a vianants (74%). Algunes dades pel que fa a aquest àmbit:

  • El 95% de les persones enquestades creuen que s’ha de fomentar el transport públic.
  • L’ampliació dels carrils bici té l’aprovació del 57,4%.
  • El 84% estan disposades a comprar productes de proximitat, encara que siguin més cars.
  • Entre el 60% i el 70% estan disposades a assumir el cost extra que suposa comprar productes d’alimentació ecològics i articles de roba sostenibles, i també a reduir el consum de carn i a substituir el transport privat pel públic, tot i que necessitin més temps en els desplaçaments.
  • El 57% de les persones afirma que estan disposades a reduir els viatges en avió, i el 53% a comprar un cotxe elèctric, malgrat que tingui un preu més alt.

Pel que fa a les mesures prioritàries que hauria d’emprendre l’Ajuntament, són les següents per ordre d’importància:

  • Reduir les emissions del transport terrestre.
  • Reduir els residus i fomentar el reciclatge.
  • Millorar el transport públic i afavorir-ne l’ús.

Present i futur de la ciutat

El Baròmetre mostra cert optimisme en la perspectiva de futur de la població, ja que un 59% de les persones entrevistades creuen que la ciutat millorarà, i un 29% que empitjorarà, xifres molt similars a les de Catalunya i una mica millors que les d’Espanya.

La valoració sobre l’estat actual de la ciutat segueix marcada pels efectes negatius de la crisi de la covid: un 64% de les persones enquestades consideren que Barcelona ha empitjorat durant el darrer any.

Pel que fa a la gestió municipal, l’Ajuntament de Barcelona segueix sent l’administració més valorada, per davant de la Generalitat i l’Estat. Tot i això, les tres administracions registren un cert desgast, probablement fruit de l’actual conjuntura de crisi.

Problemes que preocupen la ciutadania

La inseguretat es manté com el principal problema de la ciutat, màxima preocupació del 21% de les persones entrevistades. La segueixen la neteja,  amb el 12% de les respostes, i l’accés a l’habitatge, amb el 6,5%. En canvi, disminueixen les referències a la gestió municipal com a problema, mentre que fa sis mesos era el segon problema de la ciutat, així com les respostes referides a l’atur, als problemes econòmics i a la covid-19, tal com ja indicava l’Enquesta de serveis municipals.

Valoració dels líders municipals i intenció de vot

El Baròmetre també recull la intenció de vot de la ciutadania, que en aquesta ocasió trenca la coincidència constant entre Esquerra Republicana de Catalunya i Barcelona en Comú. Les intencions directes de vot donen, per primer cop des de les eleccions del 2019, una victòria clara a Barcelona en Comú, que amb un 14,8% d’intenció directa se situa més de 4,5 punts per davant d’Esquerra Republicana de Catalunya, amb un 10,2%. El Partit Socialista de Catalunya, amb el 7,4%, es manté com el tercer partit en intenció de vot. Junts per Catalunya obté un 3,6%, molt semblant a la xifra de fa un any. Baixa la CUP, que amb l’actual 2,6% no entraria al consistori, i Vox augmenta lentament i n’obté un 1,2%, proper a l’1% de Ciutadans i a l’1,8% del Partit Popular.

Pel que fa a les valoracions de líders municipals, Ernest Maragall es manté com el líder més ben valorat i l’únic que aprova, si bé passa del 5,5 d’ara fa sis mesos al 5,2. Jaume Collboni es manté en el 4,7, Eva Parera s’estrena amb un 4,5, Elsa Artadi obté un 4,4 i l’alcaldessa, Ada Colau, obté un 4,2. Les persones enquestades puntuen María Luz Guilarte amb un 4 i Josep Bou registra la pitjor nota d’entre tots els líders municipals, amb un 3,1.

Notícies relacionades