Exposició “Regions imaginàries, un viatge per geografies literàries”

11/07/2023 14:42 h

Biblioteques de Barcelona

Fins a quin punt la ficció pot modificar la realitat, alterar-la o influir-hi? En quina mesura una geografia concreta pot ser la base real d’un món fantàstic? La mostra Regions imaginàries, un viatge per geografies literàries” se submergeix en les possibles geografies d’algunes de les regions imaginàries més cèlebres de la literatura universal. Del Macondo de Gabriel García Márquez a la Región de Juan Benet, de la Santa María de Juan Carlos Onetti a la Comala de Rulfo, l’exposició és un itinerari teixit a partir de la mirada de fotògrafs que han buscat en la realitat els universos esmentats, de cartografies detallades d’aquestes geografies inexistents i de bitàcoles de viatges.

Biblioteques de Barcelona i l’Associació Regiones Imaginarias han volgut fer un recorregut per aquestes deu regions mítiques, destacades al llibre Regiones imaginarias: en busca de los lugares míticos de la literatura, publicat per Ediciones Menguantes el 2022. Regions que, lluny de ser merament imaginàries, existeixen de múltiples formes i nien en la imaginació dels qui s’hi van deixar travessar.

Direcció: Biblioteques de Barcelona
Col·laboració: Associació Regiones Imaginarias
Disseny de l’exposició: Las Gardenias
Coordinador gràfic: Guillermo Barberà
Coordinadors dels textos: Luis Fernández Zaurín i Bernardo Gutiérrez
Fotografies: Sandra Balsells, Guillermo Barberà, Óscar Bonilla, Marta Calvo, Albert Ferrer, Jaime León, Daniel Loewe, Kim Manresa, Patricia Martisa i Rex Miller.
Cartografies: González Macías
Producció: CoolturArt

Inauguració de l’exposició:
Dijous, 20 de juliol, a les 18.30 hores.
Amb la presència de Luis Fernández Zaurín, Guillermo Barberà, Marta Calvo i Gabi Martínez.

Activitats paral·leles

Geografia de l’inexistent
Dilluns, 18 de setembre, a les 18.30 hores
El debat abordarà tant els processos creatius de construcció de mons imaginaris a partir de territoris reals, com el naixement de geografies, cartografies i mapes tangibles de llocs inexistents.

La realitat de la ficció
Dilluns, 2 d’octubre, a les 18.30 hores
La sessió s’endinsarà en les característiques de les regions que van inspirar les diferents regions imaginàries de l’exposició.  Característiques físiques, humanes, literàries, màgiques.

Trànsits
Dilluns, 9 d’octubre, a les 18.30 hores
La sessió versarà sobre la influència que les regions imaginàries de la literatura tenen als territoris que les van inspirar. La pregunta de fons és fins a quin punt la ficció pot modificar la realitat, alterar-la o influir-hi.

Etiquetes associades a la notícia