La Barcelona moderna i contemporània, explicada des del Born

L’antic mercat s’integra en la xarxa d’equipaments del MUHBA.

27/02/2024 11:55 h

Ajuntament de Barcelona

 

El recinte de l’antic Mercat del Born inicia una etapa nova, durant la qual s’integrarà en la xarxa d’equipaments que formen part del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). En el conjunt del relat que ens mostra com era Barcelona des de l’època romana fins als nostres dies, se centrarà en l’època moderna (aproximadament entre els segles XV i XVIII), fins al moment en què a la ciutat es va celebrar l’Exposició Universal del 1888.

La nova etapa en la vida del recinte, que recollirà l’herència de l’etapa immediatament anterior, ha estat dissenyada pel geògraf, historiador i director del MUHBA, Joan Roca i Albert, juntament amb un equip assessor de 24 persones i amb el suport d’una xarxa social i institucional de treball.

L’edifici de l’antic mercat, construït al segle XIX, va ser un dels primers edificis de ferro i vidre que es van erigir a Europa i avui s’ha convertit en un dels jaciments arqueològics més grans del continent, amb una superfície de prop de 8.000 metres quadrats que ens il·lustren sobre com era la Barcelona dels segles XVII i XVIII.

Aquesta connexió doble de l’edifici amb els segles XVII i XIX en marcarà l’ús futur, ja que servirà per explicar d’una manera clara la història de la ciutat entre aquestes dates, incorporant al discurs tota la informació que s’ha trobat i sistematitzat en els últims anys. Tot, amb el context de la situació europea en aquell període, ofereix una informació imprescindible per entendre què passava a Catalunya en aquell moment.

Els canvis que experimentarà El Born dibuixaran un nou relat museogràfic. En veureu els resultats entre la Mercè del 2024 i Santa Eulàlia de l’any 2025. L’any que ve es revisaran i actualitzaran les exposicions i els espais de l’equipament, que ja oferirà el seu nou aspecte l’any 2026.

Quins seran els canvis més visibles? La Sala Castellví, on hi havia el bar restaurant, es converteix en una sala d’exposicions temporals que s’inaugurarà amb “Europa urbes, 1500-2000”, en la qual podrem veure de manera comparativa l’evolució de les ciutats europees des del final de l’edat mitjana fins als primers anys del segle XXI.

En el nou Born trobareu les exposicions permanents a la Sala Villarroel i a la Sala Casanova. A la primera, veureu la mostra “La ciutat gremial. Barcelona, 1700”, que ofereix una visió de la Barcelona dels anys 1500 a 1700. I a la Sala Casanova podrem veure com va ser el procés d’industrialització de Barcelona, com la capital va esdevenir un centre mundial de l’urbanisme, amb Cerdà, el desenvolupament del Born i el parc de la Ciutadella, i l’Exposició Universal del 1888, que va marcar el futur progrés de la ciutat quan ja estava a punt de començar el segle XX. La Sala Moragues, per la seva part, es continuarà utilitzant com a sala d’actes.

El subsol del Mercat del Born, ocupat pel jaciment arqueològic, també experimentarà canvis que el faran més accessible per als visitants i que reforçaran el discurs relatiu al Rec Comtal, l’antic sistema d’abastiment d’aigües de la ciutat.

Si voleu més informació sobre el recinte museístic de l’antic Mercat del Born, consulteu el web d’aquest equipament.

Etiquetes associades a la notícia