La nova edició dels premis Ciutat de Barcelona premia la creació, la investigació i la producció de qualitat

Els premis Ciutat de Barcelona 2018 són un reconeixement a persones, entitats i empreses que amb la seva tasca artística, investigadora o literària impulsen el desenvolupament de la cultura i del teixit associatiu de la ciutat. Entre els premiats hi ha Rosalía, el cinema Zumzeig o la cooperativa Lacol. La cerimònia de lliurament tindrà lloc el 14 de febrer.

31/01/2019 20:04 h

Ajuntament de Barcelona

L’entrega de premis se celebrarà al Saló de Cent. Amb la direcció artística de Pep Salazar, Onionlab hi protagonitzarà una actuació en què es combinaran la dansa i l’art audiovisual, acompanyats d’un projecte d’il·luminació dissenyat per Albadalejo, amb continguts audiovisuals creats per Crowd Studio. La cerimònia es vincularà al Festival Llum Barcelona 2019, que enguany se celebra del 15 al 17 de febrer.

El disseny de la imatge d’aquesta edició dels premis Ciutat de Barcelona és obra de Frederiki Rifi, alumna de l’Escola Massana – Centre d’Art i Disseny.

Els premiats d’aquesta edició han estat els següents:

Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona: Miquel Amengual Bibiloni

Miquel Amengual Bibiloni ha estat escollit per la seva tesi doctoral, La immigració francesa a l’àrea de Barcelona a l’època moderna (segles XV, XVI i XVII), basada en una recerca en fonts molt riques i a la vegada poc estudiades. Una anàlisi que permet arribar a conclusions que ratifiquen hipòtesis historiogràfiques avançades dècades enrere i alhora corregir desviacions i errors heretats.

Arquitectura i urbanisme: Cooperativa d’Arquitectes Lacol

El jurat ha premiat la cooperativa d’arquitectes Lacol, pel projecte Cooperativa d’Habitatge La Borda. Se’n valora l’alta qualitat arquitectònica fruit d’un procés col·laboratiu que planteja una alternativa efectiva a les lògiques imperants del mercat.

Arts visuals: Halfhouse

Halfhouse ha estat guardonat per l’encert en la renovació del seu projecte, en què els artistes sempre tenen el protagonisme. Durant l’any 2018 aquest col·lectiu ha refermat la seva ambició amb un nou impuls, marcat pel canvi de seu al barri de la Verneda, on s’han creat nous espais de treball i s’ha mantingut un excel·lent programa d’exposicions.

Assaig, ciències socials i humanitats: El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual, de Dardo Scavino

Premi a l’obra El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual, de Dardo Scavino, analitza la matriu ideològica del conflicte global entre l’imperialisme i el gihadisme, i desenvolupa amb rigor i estil propi una nova reflexió sobre aquesta problemàtica.

Audiovisuals: Zumzeig Cinecooperativa

L’entitat Zumzeig Cinecooperativa, SCCL, rebrà el premi per difondre el cinema d’autor nacional i internacional que no troba espai en les sales comercials. El 2018 ha estat especialment significativa la seva implicació en festivals de cinema i en el teixit social del barri.

Ciències experimentals i tecnologia: Ignasi Ribas

El premi ha estat per al Dr. Ignasi Ribas, investigador científic del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai i director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, pel treball “A Candidate Super-Earth Planet Orbiting near the Snow Line of Barnard’s Star”, publicat a la revista Nature. Aquest exoplaneta és el que es troba més a prop de la Terra orbitant al voltant d’un estel únic, l’estel de Barnard, que està a només sis anys llum de nosaltres. El seu descobriment ha estat possible gràcies a l’anàlisi de vint anys d’observacions fetes per una extensa col·laboració internacional que ha dirigit el Dr. Ribas.

Ciències de la Terra i ambientals: Marcos Fernández- Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas

Marcos Fernández- Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas seran guardonats per l’article Global Trends in Carbon Sinks and their Relationships with CO2 and Temperature”, publicat a la revista Nature. Climate Change, per la quantificació a escala global de la resposta de la productivitat neta dels ecosistemes terrestres als increments del CO2 i la temperatura. Aquest treball aporta una informació clau per valorar el paper de la vegetació en l’evolució dels gasos d’efecte hivernacle en el planeta.

Ciències de la vida: Eduard Batlle Gómez

El Dr. Eduard Batlle Gómez, professor ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), serà premiat pel treball publicat a la revista Nature, pel descobriment d’un nou mecanisme que permet a les cèl·lules de càncer colorectal evadir la detecció pel sistema immunològic i generar metàstasis. Aquesta troballa identifica noves vies per incrementar l’èxit dels tractaments d’immunoteràpia en certs càncers en estadis avançats.

Circ: Espectacle Rhumans

El jurat ha atorgat el premi a l’espectacle Rhumans, de la companyia Rhum & Cia, per haver creat una peça paradigmàtica que obre una etapa en la recerca i renovació de l’univers del pallasso, i aporta noves capes de valor artístic i de pensament, sota un segell i una expressivitat molt propis.

Cultura popular i tradicional: Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar

El jurat ha atorgat el premi a la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, per l’exposició “El Ingenio: l’aportació de Lluís Sabadell. Els gegants de Sant Andreu de Palomar”, per la qualitat en l’execució, l’esforç en la producció i la recerca realitzada per una entitat associativa de base i el rigor en el discurs. Menció especial a l’any nou xinès amb Barcelona com exemple de treball comunitari des d’una mirada transversal i de cohesió ciutadana, que porten a terme un conjunt d’entitats coordinades per l’Associació Grup d’Artistes Huaxing.

Dansa: Salva Sanchis

Salva Sanchis rebrà el premi en la categoria de dansa per la presentació de l’obra Radical Light, per l’excel·lent escriptura coreogràfica que en la seva recerca del moviment aconsegueix transmetre una gran potència expressiva i una bellesa singular. El Jurat ha volgut fer una menció a Núria Guiu per la peça Likes, en què integra la seva recerca coreogràfica i antropològica, a més d’una interpretació magnífica.

Disseny: Col·lecció Level, Marc Monzó

La col·lecció Level, del joier Marc Monzó, serà guardonada per la capacitat de dignificar allò quotidià, amb la mínima intervenció en el material i la forma, tal com ho ha anat treballant al llarg de la seva trajectòria.

Educació: Coeducació

El premi serà per a Coeducacció, pel projecte “Patis coeducatius”, que facilita la reflexió col·lectiva des de la perspectiva de gènere per transformar-la en accions educatives. En concret per la metodologia que combina ideologia i entorn, i es materialitza en la transformació de patis escolars, com la que es va fer a les escoles Drassanes i Baró de Viver.

Literatura en llengua castellana: Mario Cuenca Sandoval

El jurat ha atorgat el premi a Mario Cuenca Sandoval, per l’obra El don de la fiebre, que aborda d’una manera ambiciosa la complexitat de les relacions entre la creació i les seves condicions més adverses durant els episodis més foscos del segle XX europeu.

Literatura en llengua catalana: Els Límits del Quim Porta, de Josep Pedrals

L’obra Els límits del Quim Porta, de Josep Pedrals, rebrà el premi pel mestratge en l’ús del llenguatge i la construcció d’un llibre total, suma de gèneres, que funda un nou lector i culmina una poètica insubornable.

Mitjans de comunicació: “La guerra bruta de l’aigua”

El dossier “La guerra bruta de l’aigua”, publicat al mitjà cooperatiu La Directa, és un
treball professional molt rigorós que desemmascara pràctiques qüestionables del sector privat per incidir en el procés sobre la remunicipalització de l’aigua.

Música: Rosalía

Rosalía, per la creació d’El mal querer, en què destaca la seva capacitat innovadora, qualitat i transversalitat artística, i la vinculació amb espais formatius, d’exhibició, d’experimentació i
de producció de la ciutat de Barcelona. El jurat ha considerat adient fer una menció especial a l’Editorial Acantilado per la tasca continuada en benefici de la publicació i divulgació de la cultural musical.

Teatre: Jordi Prat i Coll

El jurat ha atorgat el premi, per unanimitat, a Jordi Prat i Coll, per la posada en escena d’Els Jocs Florals de Canprosa, per haver transformat una part del patrimoni teatral català en una obra de creació contemporània, amb una mirada irònica, intel·ligent i pròpia, sense renunciar a l’essència popular de Santiago Rusiñol.

Traducció en llengua catalana: Anna Soler Horta

El premi ha estat per a la traducció d’Anna Soler Horta de l’obra Austerlitz, de W. G. Sebald, per haver aconseguit traslladar d’una manera esplèndida el ritme absorbent i la riquesa de l’univers d’aquest clàssic contemporani en llengua alemanya, i d’haver-ne conservat intacta la capacitat d’interpel·lar-nos com a ciutadans europeus.

Etiquetes associades a la notícia