L’alumnat de Barcelona recull dades de la qualitat de l’aire a la ciutat

L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de la ciutat per on passen els escolars, mitjançant uns sensors instal·lats temporalment en punts de la via pública propers a les seves escoles. Els infants són un dels col·lectius més vulnerables als efectes de la contaminació atmosfèrica.

26/04/2018 15:57 h

Ajuntament de Barcelona

Al llarg d’un mes, divuit escoles de tots els districtes de Barcelona han participat en el projecte xAire, en el marc del qual, per mitjà de la instal·lació temporal de 810 sensors a la via pública, han pogut mesurar la qualitat de l’aire de l’entorn.

Representants de les escoles han lliurat avui les dades recollides a la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; al comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, i al comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, en un acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha assenyalat: “La lluita contra la contaminació requereix la participació de tothom; avui els infants ens donen exemple i ens empenyen a actuar de manera decidida per solucionar un problema que posa en risc la seva salut.”

Els estudiants de primària de les divuit escoles van instal·lar uns sensors (tubs difusors passius), amb l’ajut de mares, pares i professorat, en una superfície equivalent a 40 × 20 illes de l’Eixample (800 hectàrees), és a dir, en un 10% del conjunt de la ciutat. Els tubs han monitoritzat el diòxid de nitrogen (NO2), un dels contaminants més presents en l’aire de la ciutat i originat principalment pel trànsit de vehicles.

Els sensors han estat en funcionament durant tot un mes, del 16 de febrer al 16 de març, i ara les dades recollides seran analitzades per un equip d’experts de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que posteriorment publicarà un informe sobre l’afectació.

L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de la ciutat per on passen els escolars. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia ha recordat: “La contaminació atmosfèrica és un problema molt important per a la salut: 659 morts prematurs l’any, amb un impacte especial sobre col·lectius sensibles com la gent amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i també per als nens com vosaltres, que esteu en creixement.”

xAire forma part del projecte Estació Ciutat, que trasllada als carrers de Barcelona la proposta de Clínica de Salut Ambiental de l’enginyera i artista Natalie Jeremijenko inclosa a l’exposició “Després de la fi del món”.