La xarxa de calor i fred de Districlima tindrà una nova central al Poblenou

L’aposta per la xarxa de calor i fred de Districlima, d’inversió publicoprivada, es reforça amb l’inici dels tràmits per construir una nova planta de generació de fred d’alta eficiència, la tercera, que s’afegirà a les del Fòrum i el 22@.

03/11/2023 15:08 h

Ajuntament de Barcelona

La nova planta, que es començarà a construir el 2024 perquè estigui operativa el 2025, ampliarà en un centenar els edificis connectats a aquest sistema, que passaran de 167 a més de 240, i duplicarà la superfície climatitzada actual, de 1.500.000 metres quadrats a 2.496.494 metres quadrats.

Es calcula que permetrà estalviar cada any l’emissió a l’atmosfera de 26.000 tones de CO2, equivalents a retirar de la circulació 36.300 vehicles. L’objectiu de la posada en marxa de la central és arribar a estalviar 417.276 tones de CO2 durant el període 2021-2032.

Compromís amb les energies renovables i l’eficiència energètica

La xarxa urbana de distribució de calor i fred per a calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària contribueix a l’estratègia d’eficiència energètica de la ciutat, com l’impuls de la generació d’energia fotovoltaica o la creació de Barcelona Energia.

En aquest tipus d’infraestructures, la proximitat entre la font de generació d’energia i els centres consumidors representa un gran avantatge en el plantejament de l’autosuficiència energètica als espais urbans. Respecte als sistemes d’ús individual, com calderes o aires condicionats, aquestes xarxes són un 30% més eficients i permeten estalviar espai, inversió inicial i aigua i redueixen sorolls, vibracions i costos de manteniment.

Aquesta tercera central de la xarxa Districlima serà soterrada per minimitzar-ne l’impacte sobre el veïnat i els elements de l’espai públic, i tindrà una inversió de 44,4 milions d’euros.