El nou tram del col·lector de la Diagonal entra en funcionament

Amb les obres d’ampliació s’ha incrementat en un setanta per cent la capacitat anual de desguàs per adaptar el sistema de clavegueram i drenatge de la ciutat als efectes del canvi climàtic i reduir el risc d’inundació a la zona en cas de pluja intensa.

13/04/2022 14:29 h

Ajuntament de Barcelona

S’ha acabat la primera fase de les obres de desdoblament del col·lector en el tram que va des del passeig de Sant Joan fins al carrer de Girona, i que posteriorment arribarà fins a la plaça de Francesc Macià.

La intervenció de desdoblament parcial ha ampliat el cabal màxim de 96 m3 per segon a 160 m3 per segon, un increment del 70% en la capacitat de drenatge de la xarxa primària de clavegueram.

Els guanys principals són els següents:

  • Disminuir el risc d’inundació i circulació d’aigua a la superfície a l’avinguda Diagonal.
  • Disminuir el risc d’inundació i circulació d’aigua a la superfície als carrers de Milà i Fontanals, de Girona i de Bailèn.
  • Allargar la vida útil del sistema de clavegueram evitant els efectes erosius del funcionament en càrrega i prevenir incidències en l’estructura de la instal·lació.
  • Millorar la conservació i la neteja del col·lector de la Diagonal en el tram del desdoblament.

El projecte és fruit de la col·laboració entre l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). BIMSA s’ha encarregat d’executar les obres, amb un pressupost total de 7,7 milions d’euros, IVA inclòs.

Un pla per fer front a l’emergència climàtica a la ciutat

Es tracta d’una de les actuacions prioritàries i de més envergadura del Pla director integral de sanejament de Barcelona (PDISBA) per complir els compromisos de la Declaració d’emergència climàtica.

Els efectes del canvi climàtic, com l’augment de la temperatura, la reducció de la disponibilitat d’aigua, l’increment de les inundacions i el retrocés de les platges, afegits al creixement demogràfic i urbanístic, han incrementat la demanda drenant de la ciutat.

Altres actuacions prioritàries que inclou el pla són les obres d’ampliació de l’eix drenant del carrer de Vila i Vilà i la del dipòsit de retenció d’aigües pluvials de la rambla de Prim.

El PDISBA és el primer pla de clavegueram i drenatge de Barcelona desenvolupat de manera transversal en clau de canvi climàtic i recull un conjunt d’estratègies d’adaptació i de gestió del risc per reduir la vulnerabilitat i augmentar la resiliència urbana i per protegir les persones, els béns i el medi ambient.