L’Ajuntament de Barcelona ha invertit 1,47 milions d’euros durant el 2017 en el programa “L’Esport Inclou”

18/04/2018 09:57 h

Institut Barcelona Esports

L’Ajuntament de Barcelona va invertir l’any passat prop d’1’47 milions d’euros en el programa “L’Esport Inclou”, impulsat per l’Institut Barcelona Esports amb el suport de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, i el reconeixement dels agents del món universitari i de l’esport. El programa comparteix les polítiques genèriques que fan de la ciutat de Barcelona una ciutat capdavantera en polítiques d’inclusió i en la prestació de serveis a les persones amb discapacitat.

Aquesta inversió es va destinar als diferents programes i serveis que s’ofereixen: serveis d’auxiliar de vestidor i de monitor de suport docent, jornades formatives, activitats com “Aprèn a pedalar”, “Ja nedo a l’aigua”, “Autisme a l’aigua”, vela inclusiva, subvencions a projectes d’entitats i clubs i a adequacions de les instal·lacions. A més, gràcies a aquesta iniciativa, s’ha donat cobertura a més de 3.700 persones i s’han destinat 3.200 hores a serveis auxiliars i de suport.

Aquestes xifres s’han presentat el dimarts, 17 d’abril del 2018, en la Comissió de Drets Socials per la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, que ha agraït a l’Institut Barcelona Esports (IBE) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) la seva tasca conjunta per fer de la pràctica esportiva a la ciutat un dret vinculat especialment a la salut de les persones amb diversitat funcional.

Carranza ha defensat “un canvia de paradigma” en la mirada de l’esport d’aquest govern. “No parlem només d’inclusió sinó de convivència. Parlem de que les instal·lacions esportives permetin la convivència entre tot tipus de persones, sense tenir en compte les seves diferents capacitats”.

Fites destacades del període 2015-2018

Entre les fites més destacables d’aquests darrers 3 anys han estat:

– L’extensió i adaptació del programa d’aprenentatge escolar “Ja nedo” a les necessitats dels alumnes de centres d’educació especial, mitjançant el nou programa “Ja nedo a l’aigua” (aprovat com a mesura de govern). Aquest programa ha tingut l’any 2017 fins a 1.350 participats.
– Creació i posada en marxa del nou programa “ Juguem “ adreçat a la inclusió de nens i nenes amb pluridiscapacitats en activitats físico-esportives.
– Aplicació a tots els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CPIAP) dels programes d’activitats aquàtiques terapèutiques en els Centres Esportius Municipals
– Posada en marxa del programa de Vela Inclusiva, amb la Federació Catalana de Vela en el Centre Municipal de Vela
– Inici del nou programa d’”Autisme a l’Aigua” en el CEM Artesania.
– Impuls d’un nou grup de Bàdminton adaptat a les persones amb Asperger en el CEM Mar Bella
– Posta en marxa del nou programa d’activitats aquàtiques terapèutiques per persones amb discapacitat al CEM Can Cuyàs i a la platja del Fòrum durant l’estiu
– Inclusió d’imatges d’esport adaptat en els pòsters i elements de divulgació d’activitats de promoció esportiva i esdeveniments esportius organitzats per l’Ajuntament de Barcelona.
– Edició de la Guia “Cooperar per incloure en l’activitat física i l’esport. 50 propostes pràctiques”, dirigida al cos tècnic esportiu i als monitors de suport docent.
– Organització de la Jornada sobre Bones Pràctiques en la Inclusió Esportiva, amb el lema “Pluridiscapacitat i dret a la inclusió en l’educació física i el lleure esportiu”

Cap a una nova tarifació als CEMs

Entre els principals reptes en la recta final de mandat, destaca l’aposta per una nova tarifació ajustada ala realitat de les persones amb discapacitat. Des de l’IBE es pretén definir tarifes específiques en els CEM per a les persones amb discapacitat posseïdores de targeta rosa. La iniciativa passaria per detectar el possible nombre de ciutadans i ciutadanes amb discapacitat de la ciutat que se’n podrien beneficiar, a partir d’un estudi realitzat per l’IMPD, amb l’objectiu d’incorporar una tarifa específica l’any 2019 en els CEM per aquest col·lectiu de la població, prèvia aprovació en l’expedient de preus públics de l’any 2018. Aquest compromís va de la mà d’ampliar diferents programes que tenen l’aigua com a principal element de rehabilitació, com ara el “Viu l’Aigua”, al CEM Can Cuyàs, o l’AiguaGim inclusiu, al CEM Can Dragó.

Alguns nous reptes per als propers 4 anys són:

– Reconèixer la millor experiència inclusiva en activitat fisicoesportiva.
– Incloure en els programes de promoció d’activitat física les necessitats dels Centres ocupacionals i de serveis.
– Estendre l’experiència “Sortides setmanals” de l’Institut Guttmann –actualment als Centres Esportius Municipals- a altres centres hospitalaris, en funció de la demanda.
– Ampliar el Programa “Juguem!”
– Estenent-lo a tots els districtes per a la inclusió d’infants i joves amb discapacitat.
– Impulsant-lo per a la inclusió d’infants i joves amb dificultats de regulació del comportament.
– Promocionar l’Aiguagim inclusiu als CEM Can Dragó, dirigit per la FCEDF.
– Impulsar el programa “Viu l’aigua”, d’activitats aquàtiques terapèutiques per a persones amb discapacitat al CEM Can Cuyàs.
– Adequar els recorreguts de les proves per aconseguir major participació de les persones amb discapacitat.
– Fer arribar de forma regular l’oferta de promoció esportiva a tots els Centres Educatius Ordinaris i Escoles d’Educació Especial.
– Difondre el programa L’Esport Inclou a altres municipis catalans mitjançant les Diputacions catalanes i als de la resta de l’estat mitjançant la Federación Española de Municipios.