En defensa dels drets laborals de les treballadores de la llar i de les cures

L’estratègia municipal per combatre la precarietat laboral de les treballadores de la llar i de les cures es reforça amb la posada en marxa d’un servei itinerant d’orientació i informació i amb l’edició d’una guia per fomentar la contractació digna i justa.

05/12/2018 10:01 h

Ajuntament de Barcelona

S’ha publicat la guia Cuidem qui ens cuida, és de justícia!, un document de referència en què es recullen les bases per a la contractació justa i digna de les treballadores de la llar i de les cures.

A més de la guia, disponible en format digital, un equip d’informadors i informadores municipals recorreran els carrers de la ciutat per oferir orientació sobre els drets laborals a les persones treballadores de la llar i de les cures. El servei, també dirigit als homes, s’adreça sobretot a les dones que treballen d’una manera interina i amb condicions laborals irregulars.

Les treballadores que necessitin assessorament legal especialitzat poden acudir als punts de defensa dels drets laborals de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, on un equip d’advocades de Barcelona Activa n’atendrà les consultes. A més, també es duran a terme xerrades informatives per conèixer els drets laborals i posar-se en contacte amb altres dones que estiguin en la mateixa situació.

Combatre la desregularització i la precarietat laboral

El treball domèstic i de les cures són sectors profundament feminitzats en què la precarietat laboral i la desregulació tenen una incidència especial. Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), es calcula que el 31% de les persones que es dediquen a les tasques domèstiques o a la cura dels altres ho fan en situació irregular. A Catalunya, les treballadores de la llar i de les cures cobren un 40% menys que la mitjana dels treballadors, fet que reflecteix la vulneració d’unes condicions salarials dignes.

Els objectius dels serveis d’informació i assessorament i de la guia són visibilitzar la situació de precarietat i pobresa de les persones que es dediquen a les cures i a les tasques domèstiques, que afecta sobretot les dones migrants, i establir unes pautes per al compliment dels drets laborals, que inclouen condicions salarials dignes, regulació de l’activitat i respecte als horaris i els descansos setmanals.