Expedient sancionador al fons inversor Azora per mantenir pisos desocupats

El fons inversor Azora, propietari d’un edifici d’habitatges situat a la plaça d’Alfonso Comín, s’enfronta a un expedient sancionador després d’haver incomplert l’obligació de llogar vint pisos que han estat buits durant períodes de fins a tres anys. A més, els veïns i les veïnes de l’edifici denuncien pràctiques abusives d’Azora pel que fa als preus i algunes condicions del lloguer.

18/06/2020 16:55 h

Ajuntament de Barcelona

La Unitat de Disciplina d’Habitatge, que treballa per fer front a les pràctiques abusives i les operacions especulatives i per evitar la vulneració de drets, l’assetjament i la discriminació en matèria d’habitatge, va detectar que Azora havia mantingut fins a vint pisos buits en períodes de fins a tres anys.

La Llei del dret a l’habitatge determina que els pisos convencionals només poden estar buits sense justificació durant dos anys, i en el cas de pisos protegits, el període màxim és de tres mesos. La infracció està tipificada com a molt greu i la multa pot ser d’entre 90.000 i 900.000 euros.

No obstant això, el consistori proposa al fons inversor que posi els pisos buits a disposició de la Borsa d’Habitatge de Lloguer de Barcelona.

Azora i les famílies llogateres

L’any 2010 el fons inversor Azora Gestión Inmobiliaria, SL va adquirir l’edifici d’habitatges de la plaça d’Alfonso Comín, 11-12, que es va construir per fer pisos de lloguer i amb protecció oficial. A partir de l’any 2018 va passar al règim de preu concertat.

L’anunci de l’expedient sancionador s’afegeix al malestar dels veïns i les veïnes de l’edifici, que denuncien que Azora ha imposat pujades de preus desmesurades i pràctiques abusives. Quan l’edifici va passar a règim concertat, la propietat va aplicar a les famílies llogateres els preus més alts marcats per la normativa, superiors als preus de referència de l’índex de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Això implica que el lloguer d’aquests pisos és més elevat que el de pisos similars de la zona que no tenen protecció oficial.

A aquesta situació s’afegeix el fet que Azora no ha volgut renovar alguns dels contractes de lloguer, malgrat que les famílies compleixen els requisits.

Per tot això, l’Ajuntament demana a la Generalitat que intervingui en el conflicte i obligui el fons inversor a modificar els preus màxims per a aquest tipus d’habitatges. A més, s’insta Azora a renovar els contractes de lloguer vigents.

Etiquetes associades a la notícia