Les subministradores que no s’impliquin contra la pobresa energètica seran sancionades

06/04/2016 14:20 h

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament ha mantingut trobades amb les companyies Endesa i Gas Natural, majoritàries en electricitat i gas a Barcelona, així com amb Agbar, per acordar convenis que ajudin a combatre la pobresa energètica i els talls dels subministraments bàsics. Malauradament, cap de les dues primeres no han acceptat fins ara acordar mesures de coresponsabilització econòmica i han rebutjat una revisió dels protocols, cosa que fa recaure la despesa sobre l’Ajuntament, en forma d’ajuts econòmics per evitar els talls de subministrament.

En aquest context, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avançat aquest dimarts, 6 d’abril, que l’Ajuntament ha encarregat els informes jurídics necessaris per procedir a tramitar les sancions que siguin aplicables en casos d’incompliment de la llei, especialment pel que fa al principi de precaució, que obliga les companyies, en cas de vulnerabilitat, a sol·licitar els informes d’exclusió preceptius i aplicar els ajuts i descomptes necessaris abans de dur a terme qualsevol tall de subministrament.

En cas d’incompliment d’aquesta obligació, les sancions poden ser d’entre 10.000 i 100.000 euros o, fins i tot, en casos de sancions greus o molt greus, ha recalcat Colau, poden determinar la impossibilitat de les companyies de contractar amb l’Administració. Cada vegada que l’Ajuntament s’assabenti d’un tall fet efectiu a una família vulnerable que no disposi de l’informe corresponent, es posarà en marxa un procediment sancionador.

Paral·lelament a les negociacions amb les companyies, i per tal de donar resposta a la situació d’emergència que viuen moltes famílies, el Govern municipal ha redoblat esforços en la lluita contra la pobresa energètica, promovent mesures com l’increment dels ajuts econòmics d’un 22% respecte a l’any anterior, l’obertura de quatre punts d’atenció a la pobresa energètica i la convocatòria, per primera vegada, d’ajuts per rehabilitar l’interior dels habitatges.

Juntament amb aquestes mesures desplegades també es treballa per constituir un operador energètic propi, amb un sistema tarifari just per a tothom, i pel retorn a la gestió pública de l’aigua a través d’un operador propi, a fi de revertir el procés de privatització.

Notícies relacionades