Missatge de l’Ajuntament a Endesa perquè assumeixi el deute de la pobresa energètica

Des de l’aprovació de la Llei 24/2015 de pobresa energètica, a Barcelona s’han aturat més de 63.000 talls de subministrament de llum, gas o aigua. Abans de tallar la llum, l’aigua o el gas d’una llar, les companyies subministradores estan obligades a sol·licitar un informe preceptiu als serveis socials municipals per determinar si es tracta d’una família en risc de vulnerabilitat. El Plenari municipal de setembre ha aprovat la declaració institucional per instar la companyia elèctrica Endesa a condonar la totalitat del deute generat per les famílies en risc de pobresa energètica.

30/09/2019 18:07 h

Ajuntament de Barcelona

VÍDEO. Ada Colau: “Més enllà que no acceptarem aquests talls i aquestes amenaces, que aplicarem la llei i que, si és necessari, sancionarem tants cops com calgui Endesa.”

Després del Plenari municipal de setembre, els grups municipals de Barcelona en Comú, ERC, el PSC, J×Cat i el PP han llegit una declaració institucional, juntament amb representants de les entitats que formen l’Aliança contra la Pobresa Energètica, per instar les subministradores de llum, gas i aigua a complir la Llei 24/2015 i condonar la totalitat del deute generat per les famílies en risc de pobresa energètica.

La llei catalana 24/2015 sobre la pobresa energètica obliga les empreses de subministrament a sol·licitar, abans de tallar la llum, l’aigua o el gas d’una llar, un informe preceptiu als serveis socials municipals per determinar si es tracta d’una família en risc de vulnerabilitat. En cas de no fer-ho i tallar la llum, el gas o l’aigua a una llar vulnerable, les administracions com l’Ajuntament de Barcelona activen mesures administratives, socials i judicials per defensar els drets energètics dels veïns i veïnes.

Actualment, l’Ajuntament de Barcelona té tancats nou expedients sancionadors a companyies subministradores de llum, aigua o gas, amb sancions de 30.000 euros cada un, i en té 19 més en tràmit. La llei estableix que les infraccions greus poden comportar multes de 10.001 a 100.000 euros.

Serveis en defensa dels drets energètics

Durant els darrers anys els serveis municipals han posat en marxa protocols de detecció de pobresa energètica, també amb els Bombers de Barcelona, i s’han obert onze punts d’assessorament energètic, que ofereixen una atenció personalitzada per reduir la despesa en llum, aigua i gas, optimitzar els serveis, millorar l’eficiència energètica de la llar i fer gestions amb les companyies. Des del 2017 fins ara, a través dels punts d’assessorament energètic, s’han aturat més de 37.240 talls elèctrics.

Les persones que no poden pagar les factures de llum, aigua o gas, així com les que necessiten que les orientin o les acompanyin a l’hora de fer algun tràmit, poden adreçar-se al punt d’assessorament energètic més pròxim al seu domicili.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades