Contra les desigualtats entre homes i dones

07/03/2017 16:40 h

Ajuntament de Barcelona

El 8 de març diferents moviments de dones de diversos països i ciutats d’arreu del món es mobilitzen contra la violència masclista i les desigualtats persistents que pateixen les dones en tots els àmbits, amb èmfasi especial en la desigualtat laboral. L’Ajuntament de Barcelona ha convidat a donar suport a aquest moviment internacional.

Entre les 12.00 i les 12.30 hores del 8 de març s’ha convocat el personal del consistori a les portes dels edificis municipals a fi de mostrar el rebuig a les desigualtats entre homes i dones, amb uns minuts d’aturada simbòlica.

A Barcelona hi ha una bretxa salarial entre dones i homes del 25%. El nombre de contractes temporals de les dones dobla el dels homes, i els contractes a temps parcial es tripliquen en el cas de les dones. Aquesta parcialitat està directament relacionada amb la necessitat de tenir cura de familiars.

“Davant aquesta realitat, agreujada per la insuportable xifra de dones que són víctimes directes i indirectes de la violència masclista, és fonamental que les institucions assumim la responsabilitat que ens pertoca a l’hora de garantir la justícia i l’equitat de gènere”, ha dit Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI. Pérez ha assenyalat també que cal desplegar polítiques que posin fi a les desigualtats i que contribueixin a un repartiment just dels treballs, tant reproductius com productius, i al seu reconeixement social i econòmic. “Ha de ser una política ferma i continuada en el temps que permeti garantir unes condicions de treball i de vida dignes per a tothom”, ha insistit.

La desigualtat en el mercat de treball minva l’autonomia econòmica de les dones i n’augmenta la taxa de pobresa. Les dones en general i les migrades en particular porten a terme jornades intensives. A Catalunya, al llarg del cicle vital, les dones treballen de manera remunerada i no remunerada 30 anys més que els homes.

El manifest que s’ha llegit simultàniament a les portes dels diferents equipaments municipals ha estat el següent:

Avui, dia 8 de març de 2017, amb aquest acte simbòlic volem donar suport als moviments de dones que en diferents països i ciutats arreu del món es mobilitzen amb manifestacions i aturades contra la violència masclista i contra les desigualtats persistents que patim les dones en diferents àmbits, inclòs molt especialment l’àmbit del treball.

A Barcelona com en altres indrets estem lluny encara d’assolir una igualtat real i efectiva. Tenim una bretxa salarial entre dones i homes del 25%, el nombre de contractes temporals de les dones doblen el dels homes, i els contractes a temps parcial es tripliquen en el cas de les dones (el 25,2% davant el 7,9% dels homes). Aquesta parcialitat està directament relacionada amb la necessitat de tenir cura de la canalla o de la nostra gent gran, de persones adultes malaltes, amb discapacitat i altres obligacions familiars i personals. Entre els homes, aquest motiu només s’al·lega en l’1,8%.

Aquesta desigualtat en el mercat de treball i a l’hora d’assumir les cures necessàries minva l’autonomia econòmica de les dones i fa augmentar la taxa de pobresa, ja que situa el 50% de les dones sota el llindar de la pobresa davant el 25% dels homes. També té com a resultat que les dones en general i les dones migrades, en particular, porten a terme jornades intensives que, quan són comptabilitzades, posen en relleu que a Catalunya al llarg del cicle vital les dones estem treballant remuneradament i no remuneradament 30 anys més que els homes.

Davant aquesta realitat, agreujada per la insuportable xifra de dones que són víctimes directes i indirectes de la violència masclista, és fonamental que les institucions assumim la responsabilitat que ens pertoca a l’hora de garantir la justícia i l’equitat de gènere, desplegant polítiques que posin fi a les desigualtats per raó de gènere, d’ètnia, classe, edat i sexualitat i que contribueixin a un repartiment just dels treballs —reproductius i productius— i a un reconeixement social i econòmic de tots ells. Ha de ser una política ferma i continuada en el temps que permeti garantir unes condicions de treball i de vida dignes per a tothom.

Per tot això, i perquè considerem indispensable mostrar la solidaritat als moviments de dones de la ciutat que avui fan una crida a aturar les activitats diàries i quotidianes que realitzem les dones, hem convocat aquest acte entre les 12.00 i 12.30 hores.

 

Més informació

Etiquetes associades a la notícia