Un any treballant per fer front al Canvi Climàtic

En el marc de les Subvencions pel Clima, un total d’onze projectes impulsats per més de 35 organitzacions de Barcelona + Sostenible han incidit en la reducció de la pobresa energètica, l’increment del verd urbà i la relació amb el litoral, entre d’altres.

02/01/2020 12:37 h

Ecologia Urbana

Per tal de posar fil a l’agulla a un dels eixos estratègics que promou el Pla Clima (Impuls a l’acció ciutadana), l’abril de 2018 es van publicar les “Subvencions pel Clima”, una convocatòria d’ajuts de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’impulsar projectes en col·laboració entre l’administració i la ciutadania per fer front al canvi climàtic i fomentar el treball en xarxa entre les entitats de B+S. Durant un any, a través d’aquests 11 projectes, s’ha treballat en temàtiques ben diverses com la reducció de la pobresa energètica, l’increment del verd urbà, difondre hàbits relacionats amb l’estalvi de recursos, la relació amb el litoral, el coneixement del canvi climàtic etc.

Després de tots aquests mesos de treball, a la recta final d’aquests projectes, us presentem breument alguns dels resultats elaborats i eines utilitzades:

 1. Enfortiment de la mobilitat sostenible al districte de Sants-Montjuïc a través del naixement de comunitats apoderades per compartir vehicles elèctrics amb energia renovable. Més informació.
 2. Espai d’Intercanvi de la Barceloneta. Implementació del concepte de Punt Verd 2.0, com un espai vertebrador de l’economia circular de la ciutat, un espai de trobada, informació, activitat i intercanvi d’experiències, objectes i materials per fer d’aquest un servei de proximitat i un referent d’educació ambiental. Més informació.
 3. MyP pel clima: Co-creació d’un jardí vertical comunitari, formulat com a DIY (Do It Yourself). Aquest projecte s’engloba dins de la proposta de transformació del pati, amb la participació de tota la comunitat i amb un impacte immediat en l’entorn i la ciutat.
 4. Reforma Passiva i Consciència activa per fer front la pobresa energètica. Elaboració d’una eina d’ús obert per ajudar als gestors d’habitatge social (entitats socials) a establir un protocol d’actuació per reduir la pobresa energètica a les persones residents als habitatges. Més informació.
 5. Pobresa energètica zero: apoderament des dels barris. Creació d’una xarxa de detecció de persones amb risc de patir pobresa energètica a partir de la formació i participació dels col·lectius implicats: professorat, gent gran i entitats del tercer sector.
 6. Blocs de recerca i creació a l’ESO: estratègies per transformar el teu Institut. Definició d’un Pla d’acció a aplicar al centre educatiu fet pel mateix alumnat amb el suport tècnic d’entitats especialitzades per tal de millorar l’eficiència energètica, el confort i la salut dels usuaris de l’equipament. Més informació.
 7. Som Blau. Acció ciutadana per conscienciar centres educatius, agents socials i altres agents clau de Barcelona sobre els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes marins-costaners del barcelonès, fomentant al mateix temps l’activació d’estratègies d’adaptació i mitigació a través de l’educació ambiental, la sensibilització i la comunicació social. Més informació.
 8. Barreres i oportunitats de les cobertes mosaic. Recull, anàlisi i publicació de dades claus relacionades amb el “Concurs de Cobertes Verdes” de l’Ajuntament mitjançant seminaris amb els grups d’interès, i elaboració d’un manifest. Més informació.
 9. Climate Change Challenge: big data for the city. Organització d’un challenge a partir de dades de la ciutat sobre clima, mobilitat, urbanisme, verd, salut, etc. amb la finalitat de planificar mitjantçant la construcció col·lectiva. Més informació.
 10. Fem Pinya Contra el Canvi Climàtic. Capacitació, a través d’una eina digital, d’agents de l’àmbit sociocultural en la variable climàtica amb la finalitat que aquests la vagin incorporant progressivament als equipaments, tallers i activitats que dinamitzen i/o gestionen. Més informació.
 11. Recurs educatiu en Canvi Climàtic (RECC). Co-creació d’una plataforma digital amb eines, coneixements i metodologies al servei de l’aprenentatge en vers el canvi climàtic, amb personal científic expert en canvi climàtic, professorat, estudiants, dissenyadors i desenvolupadors web. Més informació.

Etiquetes associades a la notícia