Cap de setmana: Festa i reflexió sobre el passat i el futur amb la Primavera Republicana

El cap de setmana previ a la Setmana Santa arriba marcat per les activitats culturals, socials i esportives de la quarta edició de la Primavera Republicana, un cicle de concerts, obres de teatre, projeccions de cinema i debats que té l’objectiu de celebrar els valors del republicanisme.

10/04/2019 13:42 h

Ajuntament de Barcelona

Connecteu-vos al web del Cap de setmana!

La quarta edició de la Primavera Republicana va començar el 6 d’abril i s’acabarà aquest diumenge. El cap de setmana començarà a preparar-se el dijous, amb una xerrada sobre dones i infants refugiats al sud de França, un cicle sobre republicanisme i ecologisme i dos col·loquis sobre el periodisme durant la Segona República i sobre la governança feminista i descolonial.

Viatge generacional a través de la música

Divendres al vespre i a la nit (de 19.30 a 23.00 hores) tindrà lloc a la plaça Comercial “Republicants”, un concert que s’ha plantejat com un viatge generacional a través de diverses veus compromeses amb el republicanisme. En l’espectacle, organitzat per l’associació Red de Migración, Género y Desarrollo, intervindran artistes com Paco Ibáñez, Quico Pi de la Serra, Marina Rossell, Sílvia Comes i Enric Montefusco. El mateix divendres (18.00 hores), a les Corts, s’homenatjarà la figura de l’advocada i sufragista Clara Campoamor.

Cinema: passat i futur del republicanisme

Dissabte a la tarda (18.00 hores), El Born Centre de Cultura i Memòria oferirà el II Cicle de Cinema Republicà, que reflexionarà sobre el passat i el futur del republicanisme. La pel·lícula que s’hi projectarà és El silencio de otros, d’Almudena Carracedo i Robert Bahar, que exposa la lluita silenciada de víctimes del règim franquista. Realitzat durant sis anys, el film explica la vida de víctimes i supervivents de la dictadura i les esperances que els va generar la presentació d’una querella a l’Argentina contra els crims del franquisme.

Dissabte al matí i a la tarda se celebraran altres actes de la Primavera Republicana. A les onze del matí, a Sant Andreu, s’homenatjaran les víctimes del franquisme, i al migdia, a la plaça de Sant Felip Neri, se celebrarà un vermut republicà. La Fabra i Coats serà l’escenari (a partir de les 15.00 hores) del I Festival de Cultura Txarnega, mentre que El Born Centre de Cultura i Memòria oferirà el debat de cloenda sobre republicanisme. Al parc de la Guineueta (de 19.00 a 24.00 hores) hi haurà una revetlla republicana.

Cercavila republicana i ofrena floral

Coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la Segona República, diumenge al migdia la plaça de la República, a Nou Barris, serà l’escenari d’una cercavila republicana i una ofrena floral a les lluitadores i lluitadors per la República. L’acte començarà amb la cercavila, que sortirà de la plaça del Virrei Amat i anirà fins a la plaça de la República. Després es faran les ofrenes florals i s’estrenarà una placa de memòria històrica. També hi haurà una actuació musical.

Com a acte de cloenda, diumenge a la tarda (18.30 hores) la Lleialtat Santsenca presentarà una sèrie de monòlegs científics centrats en el pensament crític i en la ciència com a creadora d’un coneixement rigorós que combat teories racistes, masclistes i xenòfobes. Després hi haurà un col·loqui.

Consulteu tota la programació de la quarta edició de la Primavera Republicana aquí.