Homenatge al centenari de la vaga de La Canadenca a Barcelona

Enguany fa cent anys que la lluita obrera va aconseguir instaurar la jornada laboral de vuit hores, una conquesta que es va guanyar a Barcelona després de la vaga coneguda com la ‘vaga de La Canadenca’. En el marc de la quarta edició de la Primavera Republicana, s’ha instal·lat una placa de memòria davant de les tres xemeneies del Poble-sec per homenatjar els treballadors i les treballadores que ho van fer possible.

06/04/2019 19:30 h

Ajuntament de Barcelona

Una vaga que va marcar un abans i un després

L’any 1919 l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro era la principal distribuïdora d’electricitat a Catalunya. Aquesta companyia era coneguda com La Canadenca, ja que el seu capital provenia d’aquest país nord-americà.

A principis d’any la hidroelèctrica va decidir reduir els sous d’alguns dels seus treballadors de les oficines del Paral·lel, on encara avui hi ha les tres xemeneies de l’empresa. Vuit dels treballadors de la secció van negar-se a acceptar la rebaixa i van afiliar-se a la CNT. Per aquests dos motius van ser acomiadats.

La solidaritat de la resta dels treballadors i les treballadores de la secció no es va fer esperar, i van declarar-se en vaga. Com a resposta, l’empresa va optar novament per l’acomiadament, en aquest cas de 140 obrers i obreres.

L’allau d’acomiadaments i la retallada de drets laborals va aixecar la resta de treballadors de La Canadenca, que demanaven la readmissió dels que ja no hi eren i l’augment salarial. La vaga aviat es va estendre a altres empreses del sector per mitjà del Sindicat Únic d’Aigua, Gas i Electricitat de la CNT.

La manca d’electricitat a la ciutat va afectar el transport, i això va dificultar els proveïments i va paralitzar el 70% de les fàbriques de la província de Barcelona. El seguiment creixent de la vaga del sector aviat va provocar que el Govern s’hagués de fer càrrec del subministrament d’energia i del servei d’aigües per mitjà del cos militar.

La declaració de l’estat de guerra a la ciutat va fer que més de tres mil obrers i obreres en vaga fossin empresonats al Castell de Montjuïc, la qual cosa va tensar al màxim el conflicte, fins que, per por que s’estengués a altres territoris, va començar la negociació entre les treballadores i treballadors i els propietaris de La Canadenca, amb la presència de les autoritats.

Un acord històric

Després de dos dies de negociació, es va signar un acord per alliberar la majoria de les persones empresonades, readmetre tots els vaguistes sense represàlies, incrementar-ne els salaris i reduir la jornada laboral a vuit hores diàries.

Totes les demandes es van fer extensives no només als treballadors i les treballadores del gas, l’electricitat i l’aigua, sinó també a la resta de sectors i a tot l’Estat, i Barcelona va ser la ciutat pionera a tenir una jornada de treball de vuit hores.

Quatre anys de Primavera Republicana

La Primavera Republicana comença, amb l’acte d’avui, la quarta edició amb un programa d’activitats de memòria, festa i reflexió per a tots els públics. Fins al dia 14 d’abril es duran a terme 24 actes repartits pels deu districtes de la ciutat per celebrar els valors del republicanisme clàssic, com la llibertat, la igualtat i la fraternitat; però també els del republicanisme del segle XXI: feminisme, diversitat, ecologisme i la reivindicació dels moviments LGTBI i dels drets socials.

Etiquetes associades a la notícia