El moviment obrer ja té una plaça

Una placa de marbre indica a partir d’avui que el gran espai que hi ha a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc rep el nom de ‘plaça del Moviment Obrer’. El nom es va aprovar fa dos anys, juntament amb el del passatge d’Antonio Ruiz Villalba, darrere l’Escola Seat. Tots dos tenen molt a veure amb les lluites i els sacrificis dels treballadors i les treballadores de Seat, que han format la història i el caràcter d’aquesta part de la Marina.

18/10/2018 15:56 h

Ajuntament de Barcelona

El 18 d’octubre de 1971, els treballadors de Seat van ocupar la fàbrica en protesta per l’acomiadament d’uns companys. La brigada politicosocial de la policia franquista s’havia introduït als tallers de Seat i el grau de conflictivitat era molt greu. Aquell dilluns, la policia va entrar a la fàbrica i va carregar amb duresa contra treballadores i treballadors. Un d’ells, Antonio Ruiz Villalba, va caure abatut pels trets dels agents del règim.

Des de l’any 2004, en què va ser fundada, l’associació Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat treballa per rescatar de l’oblit totes aquestes lluites i transmetre a les generacions més joves els valors que van impulsar el seu compromís personal i col·lectiu en aquells temps de repressió i manca de llibertats. Una de les primeres actuacions del Memorial va ser declarar el 18 d’octubre diada dels treballadors i treballadores de Seat, en record d’aquells fets.

El Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat sempre havia reclamat dedicar almenys un carrer del barri de la Marina a Antonio Ruiz Villalba, víctima mortal de la repressió contra les seves lluites, que van marcar el barri i tota una època. La Ponència del Nomenclàtor va recollir la petició, que va arribar acompanyada de moltes signatures, i va preferir donar el nom d’Antonio Ruiz Villalba a un passatge més proper al lloc dels fets, mentre que per a l’espai obert a la confluència del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc es va triar el nom de plaça del Moviment Obrer.

D’aquesta manera, i d’acord també amb la Taula de Memòria Històrica del Districte, la ciutat de Barcelona ret homenatge a tothom que des de fa més de dos segles s’ha implicat en la defensa i conquesta dels drets dels treballadors i treballadores. I ho fa en un entorn, el del barri i l’antiga fàbrica de Seat, que va ser referent per a aquesta lluita de la classe obrera.

Ja hi ha una escultura, l’Al·legoria de la Marina, obra de Benito Maín, artista del barri, que recorda el passat pescador i el treball a les fàbriques del barri. D’aquí a uns mesos s’hi construirà el parc de patinatge dissenyat amb la participació del veïnat en el marc del Pla de barris.