La transició democràtica als carrers de Barcelona, nova exposició d’El Born CCM

El Born Centre de Cultura i Memòria és l’escenari de l’exposició fotogràfica “La democràcia al carrer. Fotografia política del col·lectiu SE-GRÀ. 1977-1980”, que mostra la transició d’un règim dictatorial a una democràcia a través de les mobilitzacions veïnals i laborals als carrers de Barcelona.

16/05/2019 10:02 h

Ajuntament de Barcelona

L’exposició de fotografia obrera, que es podrà visitar fins al 15 de setembre de manera gratuïta, està formada per una part dels més de deu mil negatius del col·lectiu SE-GRÀ (Serveis Gràfics), i recull alguns dels debats generats durant la transició i com els va viure la ciutat, com l’aprovació d’una nova constitució, l’any 1978, i les eleccions que van donar pas als primers ajuntaments democràtics, el 1979.

Fotografiar la construcció d’una ciutat democràtica i moderna

El col·lectiu SE-GRÀ va ser impulsat per Carles Feliu, Ramon Morral i Joan Vilardebò per donar visibilitat a la ciutadania que exigia participar en la construcció d’una nova ciutat, democràtica i moderna. Amb les seves càmeres van captar moviments socials i polítics que feien del carrer un espai comú on erigir aquesta nova ciutat.

El món del treball, els desplaçaments de població, fer-se visible al carrer, els drets sexuals, les manifestacions culturals i la difusió i recepció de fotografies del col·lectiu SE-GRÀ són els sis grans temes que presenta aquesta exposició, basada en la lluita i la mobilització social que anhelava sortir del règim franquista i el progrés cap a una democràcia en la qual poder reclamar tots els drets.

Quaranta anys d’ajuntaments democràtics

L’exposició forma part del programa de commemoració dels quaranta anys dels ajuntaments democràtics. Es recupera així la memòria d’uns anys decisius de mobilitzacions veïnals i laborals, i també de reivindicacions polítiques, socials i culturals que van contribuir en gran mesura a la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades